Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:00, 9. 11. 2021.

| Društvo

Nova odluka Vlade - cena hleba maksimalno 46 dinara narednih pola godine

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
Hleb
Nema poskupljenja u narednih 6 meseci:; Foto: Flickr/Richard Smith

Vlada Srbije donela je Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500 za koji će maksimalna cena u narednih 6 meseci biti 46 dinara. Bratislav Vukadinović iz Unije pekara Niš, kaže da bi bilo neophodno da se država uključi i da ova odluka pruža sigurnost građanima, ali ujedno i ostavlja prostora i proizvođačima da kalkulišu sa cenama drugih vrsta hlebova i gramaže.

Nakon što je od početka godine cena hleba napravljenog od brašna tip 500 znatno poskupela, Vlada Srbije donela je Uredbu kojom je maloprodajna cena hleba od brašna tog tipa ograničena na maksimalnih 46 dinara u narednih 6 meseci sa mogućnostima produženja.

Kako bi se izbeglo izbegavanje primene ove uredbe, navode, proizvođači će biti u obavezi da najmanje 30% svih proizvoda čini hleb ovog tipa.

Bratislav Vukadinović iz Unije pekara Niš, smatra da je na ovaj način građanima pružena sigurnost, jer ova vrsta hleba neće moći da poskupi u narednih 6 meseci.

Data je šansa svima da mogu da posluju, da opet bude zadovoljeno da država brine o narodu i da hleba bude 46 dinara, a da trgovci odnosno proizvođači, mogu da prave i drugu vrstu hleba koja je možda skuplja, ali je pod drugim nazivom i pod drugim načinom proizvodnje - kaže Vukadinović.

Osim što će proizvođači moći da kalkulišu sa cenama drugih vrsta hleba, po rečima ministarke trgovine, turizma i telekomunikacije Tatjane Matić, a kako stoji na sajtu Vlade, planirana je intervencija iz robnih rezervi od 30.000 tona brašna, a potom, ukoliko bude potrebe, navode, Republičke robne rezerve će odreagovati dodatnim količinama.

Podsetimo, početkom godine cena hleba u Nišu bila je 35 dinara, a sa poslednjim poskupljenjem je dostigla 50 dinara, dok u Pirotu cena hleba u pojedinim radnjama ide i do 60 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jasar

    22:03 // 10. 11. 2021.

    A gorivo nek ide do 250

  • Torpedo

    19:30 // 10. 11. 2021.

    Koga zastupa Vukadinovic i propala Unija pekara !
    Pekare,sigurno ne, narod jos manje ! Borba za hlebne mrvice lokalne vlasti !

  • Naissus

    18:30 // 10. 11. 2021.

    A kad stupa na snagu ta odluka? Jer, hleb je 55 dinara

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: