Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:15, 2. 9. 2023.

| Društvo

Nova školska godina - skupi udžbenici za retke su besplatni

Autor:Južne vesti, OzonPress, Glas Šumadije, BujanovačkeIzvor:Južne vesti, Bujanovačke, Ozonpress, Glas Šumadije
IMG_20230327_143155
Školska godina počela, brige iste; foto: Ljubica Jocić

Dok se vrlo mali broj profesora izborio za udžbenike Fondacije "Alek Kavčić", ostali đaci u Srbiji, za razliku od svojih vršnjaka iz Beograda i nekoliko opština, morali su i ove školske godine da iz kućnog budžeta izdvoje od 10.000 do 20.000 dinara za kupovinu udžbenika, što novih, što polovnih. Dok roditelji sa juga Srbije, iz Šumadije i Moravičkog okruga negoduju tražeći besplatne knjige i za decu van prestonice, takozvana kosovska Vlada donira novac za udžbenike za albanske osnovce u Preševu i Bujanovcu, ali srpska Vlada ne završava rekonstrukciju škole, pa je deo bujanovačkih đaka samo dan pre polaska obavešten da će nastavu pohađati - u lokalnom Domu kulture.

Vest da će svi učenici beogradskih škola dobiti besplatne knjige za školu obradovala je roditelje u prestonici, ali i naljutila veliki deo Srbije. skolski ranac, skola, djak, ucenik, foto Ljubica Jocic Za knjige od 10.000 do 20.000 dinara; foto: Ljubica Jocić

Primer Beograda na jugu su sledile samo dve opštine - Surdulica i Vladičin Han, opštine koje su često na dnu u statistikama o prosečnim platama, a Prokuplje je za sve prvake obezbedilo besplatne udžbenike.

Dva dana pre početka školske godine u Surdulici su učenici dobili nove udžbenike koje će na kraju školske godine vratiti u opštinsku biblioteku.

U Vranju udžbenici nisu besplatni, ali je na Gradskom veću usvojeno da svaki prvak dobije po 7.000 dinara kada škole dostave spisak Gradu, dok je slična situacija i u Svrljigu gde se, pored školskog pribora, roditeljima prvaka daje i po 5.000 dinara iz opštinske kase.

Polazak u školu trebalo bi da bude lep dan za đake, a najčešće je za roditelje podsetnik da je obrazovanje u Srbiji daleko od besplatnog. Samo za knjige za prvi razred osnovne škole potrebno je izdvojiti preko 10.000 dinara, a pored toga potrebno je obezbediti i ranac, sveske, pribor, opremu za fizičko...


Što je razred viši, viša i je cena

Za moje dete koje ide u 7. razred knjige koštaju 17.500, a samo udžbenik iz biologije 1.750 dinara. Toliko je koštala jedna moja fakultetska, stručna knjiga. Traže četiri knjige za srpski jezik, za svaki predmet po nekoliko, a sveske moraju da budu ukoričene. Oni ni ne stignu da otvore sve knjige koje tamo ponesu. Rančevi naše dece su 15 kg, nikad više knjiga, a nikad manje znanja - rekla je jedna majka.

IMG_20230830_133957 Za prvi razred knjige koštaju više od 10.000 dinara, foto: Ljubica JocićPojedini profesori izborili su se za jeftinije udžbenike koje nudi Nova škola, odnosno Fondacija Alek Kavčić, a učitelj Osnovne škole “Učitelj Tasa” Dejan Petrović više puta je isticao da su udžbenici Fondacije kvalitetni i da njihova cena rasterećuje kućni budžet roditelja.

U Nišu od prošle godine pravo na besplatne udžbenike imaju osnovci i srednjoškolci čiji je roditelj ili oba roditelja osoba sa invaliditetom prvog ili drugog stepena.

Krajem prošle godine gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski rekla je da Grad nema mogućnosti da pomogne svoj deci, ali da će, ako im budžet to dozvoli, od naredne školske godine svi prvaci imati besplatne udžbenike.

Iako je na društvenim mrežama objavila statistiku "Budžet Grada Niša, potvrda razvoja", iz Kabineta gradonačelnice navode da "Grad dobro stoji finansijski" ali besplatnih udžbenika za prvake nema.

Gradsko veće Niša odlučilo je da upravo zbog toga svi sednjoškolci sa prebivalištem u Nišu i oni iz susednih opština-gradova koji pohađaju nastavu u niškim srednjim školama imaju besplatan prevoz za sve tri zone na teritoriji grada, kako bi školska deca i njihovi roditelji imali veći benefit umesto samo roditelja prvaka.

Odlukom Vlade, Ministarstvo prosvete obezbeđuje veliki deo besplatnih udžbenika za osnovnu školu za učenike iz socijalno/materijalno ugroženih porodica, učenicima sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i za đake koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete u sistemu obrazovanja i vaspitanja.

Potez u Beogradu i nedavne izjavepredsednika Srbije da to nisu besplatni udžbenici, već novac svih građana, ali samo za prestonicu, inicirali su i peticiju koju je za samo jedan dan na sajtu Kreni-promeni potpisalo njih 30.000 i kojom se traže besplatni udžbenici za svu decu u Srbiji koja pohađaju osnovnoškolsko obrazovanje.

Opozicija u Nišu je više puta tražila da deca na jugu Srbije dobiju isti tretman kao ona u Beogradu, a tema novog protesta "Srbija protiv nasilja" jesu besplatni udžbenici.


Ima knjiga - nema škole

Besplatne udžbenike u Bujanovcu i Preševu dobili su samo albanski osnovci zahvaljujući donaciji takozvane kosovske Vlade od 250.000 evra, a prvaci u Bujanovcu, Preševu i Medveđi dobijaju rančeve i školski pribor koji je obezbedila Služba Koordinacionog tela za ove tri opštine. Škola rekonstrukcija Bujanovac OŠ "Branko Radičević" u Bujanovcu još se rekonstruiše; foto: Bujanovačke

Ipak, tema besplatnih udžbenika poslednja je o kojoj osnovci u Bujanovcu i njihovi roditelji trenutno razmišljaju, jer su samo dan pre početka školske godine saznali gde će pohađati nastavu. Zbog rekonstrukcije OŠ "Branko Radičević“ koju pohađaju srpska i romska deca, učenici prvog i drugog razreda će novu školsku godinu početi u prostorijama Doma kulture u Bujanovcu, dok će učenici od trećeg do osmog razreda nastavu slušati u SŠ "Sezai Suroi“, u kojoj se nastava odvija na albanskom jeziku. Časovi će, osim za prvake, trajati po 30 minuta.

Škola se renovira od drugog polugođa 2022. godine, a rok za završetak radova je - januar sledeće godine. Viši razredi su prethodnu godinu završili u školi "Sezai Suroi“, dok su niži bili smešteni u SŠ "Sveti Sava“ koja je trenutno zatvorena zbog rekonstrukcije i čiji su učenici takođe premešteni na Ekonomski fakultet.

Roditelji osnovaca su proteklih mesec dana držani u neizvesnosti, jer se do 31. avgusta nije znalo gde će deca pohađati nastavu, a neki od roditelja došli su u redakciju Bujanovačkih i poručili da se osećaju prevareno, dok su pojedini spremni i da decu upišu u neku od seoskih škola ili čak da decu odvedu u Vranje.

Majka dva osmaka Ana Glišić pita se kako decu dobro pripremiti za upis u srednju školu, jer će im i dalje časovi trajati po 30 minuta.

Kad su deca krenula u peti razred školske 2020/21. godine zbog korone većina nastave je bila organizovana onlajn ili u prevodu “ snađi se“ da deca mnogo ne izgube od obrazovanja. Kasnije je krenulo renoviranje škole i opet snalaženje, jer čas traje 30 minuta u školi koja se pokazala kao dobar domaćin – kaže jedna Bujanovčanka.

Skraćeni časovi, kako kaže, i pored zalaganja nastavnika da izvuku maksimum, nose posledice pa poziva nadležne da se razmisli i o nekoj vrsti pripremnih časova jer nemaju svi mogućnost da plate privatne časove.


"Besplatno do knjiga samo preko Fondacije Alek Kavčić"

Nakon brojnih inicijativa i peticija za besplatne udžbenike, oglasio se Nedeljko Ašanin, predstavnik Fondacije "Alek Kavčić" i napisao na svom Fejsbuku da se ne slaže da besplatne udžbenike obezbede gradovi i opštine, već da je "jedini pravi način da obrazovanje bude besplatno u ovom trenutku” jesu knjige Fondacije. polovne knjige, udžbenici Nekih izdavača nema među polovnim, pa roditeljima moraju da kupe nove knjige; foto: Glas Šumadije

Ljudi koji potpisuju onlajn peticije za besplatno obrazovanje ne shvataju da opet idu protiv sebe i protiv Srbije. Ministarstvo prosvete će reći – OK, hiljade potpisa građana su tu. Dakle, biće besplatno obrazovanje u celoj Srbiji. Ali, neće biti besplatno. Opštine i gradovi će plaćati opet najskuplje izdavače, a čijim parama? - napisao je Ašanin.

Sada samo učenici tri kragujevačke škole uče iz knjiga koje ne plaćaju. Deset odeljenja škole u Čumiću, jedno odeljenje škole "Stanislav Sremčevićˮ i oko 80 đaka "Živadinke Divacˮ koriste nastavne udžbenike Fondacije Alek Kavčić.

Ostali, za razliku od Beograda, za udžbenike i dalje izdvajaju ne male sume novca. Izuzetak su prvaci kojima je lokalna samouprava obezbedila besplatne komplete knjiga.

Smatram da deca iz Beograda ne treba da budu privilegovana, to što se radi je nepravda - kaže u anketi za Glas Šumadije jedna Kragujevčanka držeći u ruci spisak potrebnih knjiga.

Kao poseban problem roditelji ističu i to što u školama dobijaju spiskove izdavača čije je naslove nemoguće naći na štandovima lokalnih prodavaca polovnih knjiga pa su prinuđeni da kupe nove, gde se cena jednog udžbenika kreće od 200 do 500 dinara, dok je za komplet potrebno izdvojiti oko 10.000.


Vučić: Ne postoji ništa besplatno

Na činjenicu da je peticija "Kreni promeni" u samo jednom danu dobila podršku preko 30.000 građana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da “ne postoji ništa besplatno i da sve to na kraju uvek plate građani".

Odgovor iz "Kreni promeni" na njegov komentar bio je da je to tačno, ali i da je potpuno tačno da sve što se uradi javnim novcem plaćaju građani - i kada se izgradi put i kada se podele pare narodu pred izbore i da građani plaćaju i političare. I cenu političke korupcije, toliko raširenu u Srbiji, takođe plaćaju građani.

Profesor dr Slobodan Cvejić kaže za čačanski Ozonpress da su odluke lokalnih samouprava koje obezbeđuju besplatne udžbenike svojim đacima svakako dobre, ali da država mora da omogući i onim samoupravama koje nemaju novca u budžetima da to urade da ne bi bilo razlike među učenicima.

Uz zahtev da čačanski mališani i đaci o trošku gradskog budžeta dobiju besplatan boravak u vrtićima i besplatne udžbenike za školu, iz čačanske organizacije Dveri dali su i predlog kako da se građani dodatno ne opterećuju kao poreski obveznici.

Njihov predlog je da se uradi preraspodela pozicija u gradskom budžetu.

Predlažemo da se troškovi za boravak dece u vrtićima i nabavku udžbenika za đake obezbede preraspodelom budžetskih sredstava sa stavki kao što su ugostiteljske usluge u upravama i javnim preduzećima, putovanja u inostranstvo i sredstva za kupovinu, održavanje i korišćenje službenih automobila i druge nenamenske i koruptivne nabavke kojih je po procenama stručnjaka preko 30% u budžetu u svakoj lokalnoj samoupravi - navele su Dveri.

Iz Pokreta "Kreni promeni" kažu da roditelj sa prosečnim primanjima samo za početak škole mora da izdvoji bar trećinu plate i podsećaju da su u nekim zemljama, kao što su Crna Gora, Severna Makedonija, Češka, udžbenici besplatni.

Besplatni su i za decu iz Beograda. Za našu decu o našem trošku.

*Potreba građana južno od Beograda je da imaju svoju nacionalnu mrežu. Ovaj tekst nastao je u okviru te inicijative koju čine medijske kuće Južne vesti, Ozonpress, Glas Šumadije i Bujanovačke.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • S kao sokić

    14:51 // 4. 9. 2023.

    Kada li cu ja budem jedan od retkih, ne mogu vise, skupo sve...

  • Dusan

    10:16 // 3. 9. 2023.

    Fabrika Zumtobel je dala knjige radnicima za decu svih razreda osnovnih i srednjih skola.

  • Djordje

    08:42 // 3. 9. 2023.

    Juče bio u Hijeroglifu, pun. Sve se kupuje sveske od 200 dinara i skuplje, nisam video niko da je kupio svesku od 15 dinara, a ima ih u Hijeroglifu. Tako da nije skupo, ima se para, a drugo, sta bi bilo da se kao na zapadu plaća školarina?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: