Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:15, 2. 9. 2023.

Nova školska godina - skupi udžbenici za retke su besplatni

IMG_20230327_143155 Školska godina počela, brige iste; foto: Ljubica Jocić

Dok se vrlo mali broj profesora izborio za udžbenike Fondacije "Alek Kavčić", ostali đaci u Srbiji, za razliku od svojih vršnjaka iz Beograda i nekoliko opština, morali su i ove školske godine da iz kućnog budžeta izdvoje od 10.000 do 20.000 dinara za kupovinu udžbenika, što novih, što polovnih. Dok roditelji sa juga Srbije, iz Šumadije i Moravičkog okruga negoduju tražeći besplatne knjige i za decu van prestonice, takozvana kosovska Vlada donira novac za udžbenike za albanske osnovce u Preševu i Bujanovcu, ali srpska Vlada ne završava rekonstrukciju škole, pa je deo bujanovačkih đaka samo dan pre polaska obavešten da će nastavu pohađati - u lokalnom Domu kulture.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Poslednji komentari:
  • Miroslav

    15:07 // 2. 9. 2023.

    Lažu vas, nema besplatnih knjiga za sve đake u Beogradu, đaci Vazduhoplovne škole moraju kupovati stručne knjige, oko 20.000 din je komplet, u zavisnosti od smera.

  • frigo i pinokio

    15:55 // 2. 9. 2023.

    Slusam onog frigo nk lokalnog serifa kako bezocno laze na skupstini,nema para za udzbenike,a za njegove kafane i sportske igre,za njegovu platu od 180.000 koju placaju svi gradjani ,za to ima.Samo je njemu za 11 godina koliko je u fotelji,za bruto platu iz budzeta isplaceno preko 250.000 eura.To se setio,a deci knjige zaboravio,nije mu ni palo na pamet.Pozdrav za juzne vesti

    • Vuk

      18:23 // 2. 9. 2023.

      I predsednik Srbije siromah ima platu od 120 hiljada dinara i biće mu još smanjena. Eh da je samo toliko mala možda bi i bilo para za udžbenike.

  • Goran

    16:53 // 2. 9. 2023.

    Deca treba da dobiju besplatne udzbenike ali ne Kavčićeve. Najgori su. To je demagogija i ne treba nasedati. Deca zaslužuju najbolje a ne najeftinije. Uložiti u decu i znanje nikad nije skupo. Zato pustite demagogiju i jeftine udzbenike koje niko nikada nije hteo da izabere. Svima kao u Beogradu, nastavnici biraju najbolje a grad ili država da ih plati.

    • Ivan

      06:36 // 3. 9. 2023.

      To je takođe veliki problem da nastavnici i predavači u osnovnim školama biraju udžbenike, što dovodi do snažnog uticaja izdavača davanjem benefita istim tim predavačima.
      Usloviti da državne škole imaju udžbenike državnog zavoda, a ako su to upravo i udžbenici fondacije Kavčić, koristiti ih.

  • Vuk

    18:20 // 2. 9. 2023.

    Za gimnaziju su još skuplji udžbenici, al ovi iz skupštine grada Niša nemaju više od osnovne škole pa to ni ne znaju.

  • Miroslava

    18:38 // 2. 9. 2023.

    Dragi ljudi, vreme je! Zato metle u ruke i počistimo ološ. Nema za našu decu besplatnih knjiga, samo za njihovu.

  • Djordje

    08:42 // 3. 9. 2023.

    Juče bio u Hijeroglifu, pun. Sve se kupuje sveske od 200 dinara i skuplje, nisam video niko da je kupio svesku od 15 dinara, a ima ih u Hijeroglifu. Tako da nije skupo, ima se para, a drugo, sta bi bilo da se kao na zapadu plaća školarina?

  • Dusan

    10:16 // 3. 9. 2023.

    Fabrika Zumtobel je dala knjige radnicima za decu svih razreda osnovnih i srednjih skola.

  • S kao sokić

    14:51 // 4. 9. 2023.

    Kada li cu ja budem jedan od retkih, ne mogu vise, skupo sve...

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: