Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:44, 6. 3. 2015.

| Društvo

Nova zanimanja za žene žrtve porodičnog nasilja

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
romkinje
Žrtve nasilja imaju zanat u rukama

Deset žena iz Niša koje su bile žrtve porodičnog nasilja dobilo je diplome frizera, pedikira i manikira i moći će svojim radom da obezbede sebi i svojoj deci egzistenciju.

Sve polaznice su se tokom 2014. godine javile na SOS telefon Udruženja Romkinja “Osvit”, koji je tokom prošle godine pozvalo ukupno 135 žena.

Kako kaže predsednica Udruženja Ana Saćipović, od njih 135, 38 su bile Romkinje, dok je pozive uputilo 97 Srpkinja.

Njih deset, među kojima je bilo više Romkinja, završilo je šestomesečnu obuku u Udruženju frizera, a danas su im uručene diplome.

Sada ćete moći da samostalno krenete u otvaranje frizerskih i kozmetičkih salona ili da se jednostavno zaposlite u nečijem frizerskom salonu. Možete i samostalno izraditi vizit karte i svojim komšikama, prijateljicama i u svojoj sredini raditi i zaraditi neki dinar - rekla je Saćipović.

slika Ana Saćipović uručuje diplomu polaznici; Foto: MCNŽene koje su dobile diplome nisu davale izjave, jer su neke od njih u Sigurnoj kući, a skoro sve imaju sudske procese. Polaznica ovog programa od prošle godine naglasila je da se od sticanja diplome frizera oseća mnogo sigurnije.

Ja sam stala na svoje noge nakon prekvalifikacije. I kada bih ostala bez posla imala bih više snage da se borim, jer znam da svojim rukama umem nešto da zaradim - rekla je ova polaznica.

Frizeraj, pedikir i manikir učile su u Udruženju frizera.

Prošle godine je ovaj projekat imao puno uspeha i zato smo se udružili i sada da odradimo ponovo. Hvala svim polaznicama kursa i mogu da kažem da su bile veoma, veoma pažljive na predavanjima - rekao je Srećko Dokić iz “Hair Academy”.

Pored sticanja novih veština u proteklih 6 meseci, deset žena učilo je i o ženskim i ljudskim pravima, značaju obrazovanja, značaju ekonomskog osnaživanja, ali i o nadležnosti institucija u zaštiti od nasilja.

U Udruženju “Osvit” očekuju da će narednih godina biti novca za edukaciju većeg broja žena koje su muževima nasilnicima smele da kažu: “Dosta!”.

​Ovaj tekst je nastao kao deo projekta "Lokalni mediji za prava Roma" koji sprovode organizacija Civil rights defenders i "Lokal pres". Novinari iz Bujanovca, Vranja, Niša, Novog Pazara, Prijepolja, Valjeva, Loznice, Negotina i Knjaževca svojim prilozima i tekstovima pokušaće da doprinesu unapređenju položaja romske nacionalne zajednice na lokalu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: