Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:30, 13. 1. 2023.

| Društvo

Nova zanimljiva otkrića na lokalitetu Remezijana kod Palanke - zvono u šaci deteta

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
remezijana
Snimak arheološke sonde iz drona; foto: M. Janković

Bez prekida od 2018. godine traju istraživanja arheologa u Beloj Palanci, na istočnoj nekropoli Remezijane u blizini hotela Esperanto, a i tokom 2022. godine bilo je zanimljivih otkrića - istraženo je 15 grobova različitih grobnih konstrukcija i pronađene su staklene i keramičke posude, bronzani novac, nakit i delovi odeće i obuće. U jednom grobu, sa ostacima deteta, otkriveno je i bronzano zvono ostavljeno u njegovoj šaci.

Istraživanja su kao i ranijih godina obavljena tokom jula i avgusta, a kako kaže rukovodilac projekta Marko Janković, među otkrivenim grobovima najbrojniji su oni bez grobne konstrukcije, odnosno položeni u jednostavne grobne rake. remezijana Konstrukcija groba od kamena i opeke, pre otvaranja; foto: M. Janković

Otkriveni su i grobovi sa konstrukcijom od opeka na dve vode, kao i grobovi sa konstrukcijama od suhozida, u obliku potkovice. Ovakav tip grobova je prvi put otkriven 2020. godine na ovom lokalitetu i za sada nema bliskih analogija, što ga čini izuzetnim arheološkim nalazom sa naših prostora. Zanimljivo je da je ove godine i otkriven veliki broj dečijih grobova, odnosno tek rođene dece, od kojih neki verovatno nisu imali obeležja pa su zato često i oštećivani kasnijim ukopima - kaže Janković.

Tokom istraživanja grobova otkriven je i veliki broj pokretnih nalaza koji su uglavnom u dobrom stanju - veći broj staklenih i keramičkih posuda, bronzanog novca, nakita i delova odeće i obuće.

Jedan o najzanimljivijih nalaza je bronzano zvono ostavljeno u šaci deteta. remezijana Ostaci keramičke posude; foto: M. Janković

Ovakvi nalazi su retki, ali svakako zanimljivi jer govore o verovanju da preminulog na drugom svetu čekaju duhovi umrlih, pa zvono služi rasterivanju zlih duhova. Ovakvi nalazi su najčešće otkrivani u zapadnim provincijama i skoro uvek u dečijim grobovima - objašnjava arheolog.

U drugom, grobu odrasle osobe, pored drugih predmeta, otkrivena su i 3 staklena krčaga pored glave, što je za sada jedinstven primer na ovoj nekropoli, mada su slične situacije otkrivane ranije na drugim lokalitetima u Srbiji.

Do sada je na tom lokalitetu istraženo nešto više od 50 nekropola i kako kaže Janković, to jedna od najvažnijih nekropola tog perioda. remezijana Jedna od keramičkih posuda iz groba; foto: M. Janković

Na nekropoli su najverovatnije sahranjivani kako hrišćani, tako i pripadnici drugih religija onog vremena. Drugačiji grobovi, njihova orijentacija, običaji pri polaganju određenih predmeta u grob dozvoljava nam da pretpostavimo da nekropola nije bila ekskluzivno ni hrišćanska ni paganska - kaže Janković.

Predmeti otkriveni na tom lokalitetu se trenutno nalaze na Filozofskom fakultetu gde se obavlja detaljna dokumentacija i konzervacija predmeta, dok su skeleti smešteni na Medicinskom fakultetu radi antropološke obrade. remezijana Bronzano zvono, otkriveno u dečijem grobu; foto: M. Janković

Najveći deo skeleta je tokom prethodne godine uzorkovan i poslat na Institut Maks Plank u Lajpcigu, gde će se analizirati drevna DNK. Na taj način ćemo dobiti podatke o polu (pogotovu kod dece), stepenu srodstva pokojnika, kao i neke druge podatke važne za rekonstrukciju života ljudi u Remezijani 4. veka - kaže arheolog.

Iskopavanja u Beloj Palanci deo su sistemskih istraživanja koja su započeta 2018. godine, istraživanjima je rukovodio prof. dr Marko Janković ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, a ekipu su činili arheolozi - saradnici Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Medicinskog fakulteta u Beogradu, Narodnog muzeja u Beogradu, Arheološkog instituta u Beogradu, biblioteke Vuk Karadžić u Beloj Palanci, kao i studenti Odeljenja za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

remezijana Stakleni pehari u grobu; foto: M. Janković

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vladanis

    14:40 // 15. 1. 2023.

    Nemá nijednog komentářa!!????!!!!
    Još jedan dokaz dá ovom národů kultura Nije važna i apsolutno nepotřebná, ali zato u politiku se razume svaka druga budala!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: