Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:06, 14. 5. 2020.

| Društvo

Nova zgrada KC Niš uskoro se otvara za lečenje pacijenata bez korone

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
VAK_8062
U toku dezinfekcija nove zgrade; foto: Vanja Keser

Mesec dana je nova zgrada Kliničkog centra u Nišu bila kovid bolnica, u njoj je u jednom trenutku bilo hospitalizovano oko 370 pacijenata, najviše starih iz Gerontološkog centra, ali je broj obolelih smanjen i pacijenata u njoj sada nema. U toku su pripreme da se u zgradu vrate pacijenti koji nemaju kovid, a potrebno im je lečenje ili operacija. Datum otvaranja zavisi od toga kakva će epidemiološka situacija biti narednih dana, kažu u KC.

Kada su kapaciteti tri klinike u starom delu Kliničkog centra, namenjene zbrinjavanju pacijenata sa virusom korona bili skoro potpuno popunjeni početkom aprila, odlučeno je da i nova zgrada KC Niš bude kovid bolnica. Bilo je to samo par dana pre nego što je javnost saznala da je virus "ušao" u Gerontološki centar, a ubrzo i da od prvobitno 6 starih sa virusom ima više od 200 obolelih od korone. 1 (21 of 49) Nova zgrada se uskoro vraća normalnom radu; foto: Vanja Keser

Zaraženi iz doma za stare zbrinuti su u novoj zgradi, oko 200 njih za 12 sati primljeno je na lečenje, a najviše kreveta su upravo zauzeli oni. Najveći udar bio je 18. aprila kada je u ovom objektu na lečenju bilo oko 370 pacijenata, ali mesec dana kasnije ovde više nema pacijenata.

Imamo dobru situaciju što se tiče povratka starih u Gerontološki centar, to nam je bio najveći problem i on je kompletnu sliku, ne samo o Nišu, nego o celoj Srbiji poremetio, jer je to veliki broj pacijenata zbrinutih odjednom u kratkom vremenskom periodu, inače teških bolesnika, nepokretnih. Ali tamo je vraćeno više od 170 ljudi, samo je dvadesetak ljudi u Kliničkom iz Gerontološkog i verujem da će i svi oni da se vrate, jer niko od njih nije životno ugrožen direktno - rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović.

Više od 40 korisnika staračkog doma u Nišu je preminulo usled komplikacija koje je izazvala korona, jer su oni imali i druge hronične bolesti.

Neki pacijenti su izlečeni i vratili su se svojim kućama iz bolnice, a nekolicina bolesnika je prebačena u stari deo Kliničkog i od juče je nova zgrada prazna.

Uskoro bi trebalo da se vrati pacijentima koji nemaju virus i neophodno im je lečenje ili operacija. VAK_8661 U toku dezinfekcija nove zgrade; foto: Vanja Keser

Kada god odluči republički Krizni štab za zdravstvo mi ćemo novu zgradu da stavimo ponovo u pogon za primarnu delatnost. Već je krenulo čišćenje i potpuna dezinfekcija zgrade i to će biti završeno za par dana i kada bude epidemiološki procenjeno da ta nova zgrada u punom kapacitetu može da bude ponovo obični Klinički centar, odnosno tercijalna zdravstvena ustanova, on će i biti. Datum početka rada zavisi od epidemiološke situacije u ovom regionu - navode u Kliničkom centru.

U kovid klinikama koje se nalaze u starom delu i koje su prvih mesec dana epidemije jedine korišćene za lečenje pacijenata od korone, sada ima više od 250 slobodnih kreveta, a na lečenju je trenutno 88 ljudi.

I epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da će nova zgrada uskoro biti ponovo ona stara, a početak rada zavisi od toga da li će se nakon opuštanja građana koji se nisu pridržavali svih mera prethodnih dana povećati broj obolelih. VAK_8048 U toku dezinfekcija nove zgrade; foto: Vanja Keser

Moramo da razmišljamo i o hroničnim bolesnicima, teškim bolesnicima, jer je KC radio za hitne slučajeve, za one kojima je ugrožen život i mora hitno da se interveniše, ali sada moramo da mislimo i na moguće pogoršanje hroničnih bolesti, na težinu bolesti, operacije koje se zakazuju i koje su važne za očuvanje zdravlja.

Urgentni centar koji je deo nove zgrade nije prestajao sa radom, a u svim objektima niškog Kliničkog više od dva meseca zbrinjavali su se samo hitni pacijenti, kojima je bila neophodna operacija ili lečenje, kao i trudnice i porodilje.

Sve o virusu korona na jugu možete čitati ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Goran Spasic

    21:49 // 16. 5. 2020.

    Kada ce novi klincki cetar da pocne da radi?Treba da uradim to u novom klinickom centru neka snimsnja?I specijalisticke ambulante u staroj zgradi u onu zgradu koja gleda prema fudbalskom stadionu gde rade specijalisti tj.doktori koji rade u novom klinickom centru i tu dezuraju prema rasporedu?

  • Nišlija

    17:50 // 14. 5. 2020.

    A kada ce da pocnu kardiohirurske operacije ? Meni je termin bio 27. Marta ??? Ne znam kako sam i do sada preziveo, doktori mi rekli na kardiologiju da sve arterije 90% zacepljene ? U beograd ih rade , zar smo mi gradjani drugog reda ?

  • Mara

    14:04 // 14. 5. 2020.

    Ko zna na šta će to da liči

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: