Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:30, 20. 9. 2019.

| Društvo

Novac EU za unapređenje turizma i postrojenje za preradu vode u Sokobanji

Autor:J. V. Izvor:Južne vesti
Postrojenje za vodu Sokobanja
Rekonstruiše se postrojenje za preradu pitke vode; Foto: EU Pro

Kroz program Evropske unije - EU Pro, u Sokobanji se sprovode dva projekta vrednosti skoro milion evra. Pored uvođenja i razvoja geografskog informacionog sistema, u Sokobanji se novcem EU rekonstruiše postrojenje za preradu pitke vode Carina.

Sa skoro 750.00 evra Opština Sokobanja će kroz rekonstrukciju postrojenja za preradu vode za piće i izgradnju 2.700 metara nove primarne vodovodne mreže, dodaju, moći da reši problem vodosnabdevanja i nestašice vode sa kojim se suočava već godinama. Obilazak postrojenja Sokobanja Foto: EU Pro

V. d. pomoćnika ministra za evropske integracije koji predsedava Upravnim odborom EU Pro-a Branko Budimir rekao je da drugi projekat koji se sprovodi u Sokobanji treba da unapredi turističku ponudu.

Korist će imati ne samo pružaoci turističkih usluga već i svi turisti koji tokom godine dolaze u ovu banju koja je proglašena među pet turističkih destinacija u Srbiji za 2018. godinu – rekao je Branko Budimir.

Da projekti teku po planu, kako navode iz EU Pro-a, uverili su se predstavnici ovog programa koji su u Sokobanji održali i sastanak Upravnog odbora.

Odlučeno je da 600.000 evra bude potrošeno za podršku poslovanju malih i srednjih preduzeća. Članovi Upravnog odbora su se, dodaju, saglasili i sa kriterijumima drugog javnog poziva za podršku preduzetnicima, mikro i malim preduzećima kroz nabavku opeeme i uvođenje usluga koji će biti objavljen naredne nedelje.

Evropska unija će preko razvojnog programa EU PRO podržati sa preko 600.000 evra realizaciju 20 novih projekata koji će doprineti većoj konkurentnosti i održivosti preduzeća. Organizacije za podršku poslovanju čiji su projekti putem javnog poziva ocenjeni kao najbolji pomagaće kroz svoje aktivnosti malim i srednjim preduzećima da unaprede proizvodne procese kao i kvalitet proizvoda i usluga, a pružiće im podršku u uvođenju relevantnih standarda i osvajanju novih tržišta – navode iz EU Pro-a.

Na sastanku UO u Sokobanji je, dodaju, predstavljen i dosadašnji napredak koji se ogleda u 224 odobrena projekta, vredna preko 18 miliona evra.

Trenutno se, navode, kroz program 56 lokalnih samouprava realizuju 96 projekata iz oblasti infrastrukture, izrade planske i tehničke dokumentacije i uvođena geografskih informacionih sistema. Podržali su, dodaju, i opremanje 94 preduzeća, koja su otvorila 115 novih radnih mesta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kapisla

    18:12 // 21. 9. 2019.

    Kakva laz da nemaju dovoljno pitke vode ! A vrelo Moravice ?!
    Vrelo Moravice moze napajati vodom grad Nis. Tu i nije potrebna skoro nikakva prerada vode jer je u pitanju izvorska voda.
    Druga kontradiktornost odnosi se na otpadne vode iz (kanalizacije), Soko Banje koje odlaze u izvornom sastavu u reku Moravicu koja puni akumulaciju Bovan.
    Iz akumulacije Bovan, Aleksinac i okolna sela piju tu vodu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: