Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:12, 4. 6. 2015.

| Društvo

Novac i politika nasilno menjaju srpski jezik

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
lingvistika
Stanković na Filozofskom fakultetu održao tribinu pod nazivom "Mit o llingvistici kao jezičkom inženjeringu"; foto: JV arhiva

U jezik i njegovo izučavanje ne treba da se meša ni politika, ni ekonomija, a tako nešto se dešava raznoraznim kampanjama kojima se jezik „brani“, kaže Branimir Stanković, asistent na Departmanu za srpski jezik Filozofskog fakulteta u Nišu.

Iako su često osporavani, jezički izrazi kao što su „hvala puno“ ili „strašno dobro“ nisu ništa drugo do metafora, tvrdi Stanković i naglašava da lingvisti ne mogu da oduzmu čak ni stilsko pravo ljudima da koriste ovakve sintagme.

Izmene u pravopisu i normiranom jeziku kojih smo svedoci poslednjih godina nisu ništa drugo do „jezički inženjering“ koji, tvrdi Stanković, iza svega ima ekonomsku polaznu osnovu.

Zašto mora da se kaže „na žurki“, a nikako ne „na žurci“? Zašto poslednje izmene predviđaju da se londonski „Big Ben“ piše malim slovima? Pravopis koji se danas sprovodi je inženjering jezika, a ne lingvistika. Pritom, te kvalitetno ukoričene knjige moraju da imaju sve biblioteke u Srbiji, svi profesori jezika, sve škole. Možete zamisliti koliko je to para – priča Stanković.

Da bi se zaista uočile promene u jeziku, kaže Stanković, neophodno je otići, recimo u pirotski kraj i tamo sprovesti istraživanje kako se određene promene manifestuju. Nažalost, tvrdi on, umesto za naučna istraživanja, novac odlazi na skupe knjige koje veštački menjaju jezička pravila i pravopis.

kampanja Niški lingvisti osporavaju kampanju njihovih kolega iz Beograda; foto: najboljamamanasvetu.comStanković deli mišljenje svog mentora Bobana Arsenijevića da su kampanje kakva je i aktuelna „Negujmo srpski jezik“ direktno usmerene protiv onih govornika koji pričaju dijalektom.

Govornici dijalekata se osećaju manje vrednim, nekulturnim. To je direktno usmereno protiv njih. Oni doživljavaju diskriminaciju sličnu onoj koju doživljavaju pripadnice ženskog pola i nacionalnih manjina – kaže Stanković.

Asistent naglašava da oni koji se „bore“ da sačuvaju jezik ne shvataju da su govonici dijalekata u prednosti „jer mi razumemo i koristimo i njihov varijetet i svoj“.

Takođe, ukazuje i na to da tzv. branioci jezika ne treba da brinu, jer jezici nestaju onda kada fizički nestane i poslednji govornik, a ne kada govornici počnu da izgovaraju strane reči, dodajući da će ćirilica opstajati dok god, tvrdi on, deca u prvom razredu prvo nauče da na ćirilici napišu svoje ime i prezime.

Da bi se jezik nesmetano razvijao i menjao, neophodno je da oni koji se bave njime, zaključuje Stanković, shvate da lingvistika ne propisuje, nego opisuje jezik.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Max Vespertine

    19:03 // 4. 6. 2015.

    Sta bolje ocekujemo kad su nam u skupstini predstavnici naroda zahvaljujuci kojima imamo vazduplohovce i ljude koji se telepromptuju?
    http://www.njuz.net/sns-objavljuje-naprednjacko-srpski-recnik/

  • Mladen Jovanovic

    17:50 // 4. 6. 2015.

    Podrska Bobanu Arsenijevicu, Stankovicu i njihovim naporima! Stop diskriminaciji Juga Srbije!

  • Dragan J.

    16:53 // 4. 6. 2015.

    Spikeri na RTS-u kvare srpski jezik. Izmisljaju nove izgovore za stare reci.

    • ***

      05:46 // 5. 6. 2015.

      Od njih je sve i krenulo.Oni su SRETNI,kod njih vetar duva 3 METARA...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: