Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:35, 1. 6. 2021.

| Društvo

Novac za bezbednost saobraćaja u Nišu opredeljen za ograde, kamere i bicikle

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
saobraćaj
Najviše para za unapređenje saobraćajne infrastrukture; foto: MUP

Članovi niškog Gradskog veća usvojili su program korišćenja novca za unapređenje bezbednosti saobraćaja u ovoj godini, a plan je da ukupno bude potrošeno 80 miliona dinara. Polovina tog novca biće iskorišćena za unapređenje saobraćajne infrastrukture, poput zaštitnih pešačkih ograda na bulevarima, znakova i kamera, a dosta će biti uloženo i u kupovinu bicikala - nešto više od 4,7 miliona dinara.

Znalo se i krajem februara da će najviše novca otići na saobraćajnu infrastrukturu, ali je sada poznato i najvažnije - koliko, gde i kada.

Prema Programu koji je usvojen prošle nedelje na sednici Gradskog veća, 40 milona dinara, odnosno 50 odsto od ukupnog novca, biće namenjeno unapređenju saobraćajne infrastrukture.

Prva nabavka na spisku su zaštitne pešačke ograde koje će biti postavljene na bulevarima na kojima je, kako piše u Programu, uočeno nepropisno prelaženje pešaka, te bi to trebalo da se realizuje od juna do avgusta i ukupna vrednost je 11 miliona dinara.

Isti je rok i za postavljanje znakova sa izmenljivim sadržajem poruka u zonama škola, a tu će se raditi i uređenje i izgradnja trotoara, pešačkih i biciklističkih staza. program 40 miliona dinara opredeljeno za poboljšanje saobraćajne infrastrukture; foto: Grad Niš

Devet miliona dinara je izdvojeno za nabavku i ugradnju sistema video-nadzora za automatsko prepoznavanje registarskih tablica i detekciju saobraćajnih prekršaja - prekoračenje dozvoljenje brzine kretanja na bulevarima, a postavljanje tih kamera u gradu najavljeno je nakon tragedije na Bulevaru Medijana, rok je do novembra.


Bezbednost dece i starijih osoba

Nedavno su, nenavodeći detelje, iz Saveta istakli da je Programom stavljen poseban akcenat na bezbednost dece i starijih osoba, što spada pod oblasti "Preventivno-promotivne aktivnosti iz oblasti bezbednosti saobraćaja" za šta je izdvojeno skoro 22 miliona dinara.

Kampanja za podizanje svesti o rizicima koje nosi prekoračenje brzine i alkohola i aktinosti usmerene ka povećanju bezbednosti kategorije „65+“ godina (starih lica) u saobraćaju, pešake i mlade učesnike u saobraćaju; Izrada virtuelnog saobraćajnog poligona za decu nižih razreda osnovnih škola; Nabavka i podela bicikala u cilju korišćenja na biciklističkom poligonu na lokaciji OŠ "Njegoš"... - piše u Programu.

bicikle I dalje bez konkursa za dodelu bicikala; foto: Vanja Keser Upravo će umesto auto-sedišta ove godine Grad subvencionisati kupovinu bicikala, a za to je ukupno izdvojeno 4.750.000, iako konkursa još nema, u Programu piše da je rok za nabavku i podelu bicikala jun-septembar.

Deo novca od naplaćenih novčanih kazni za prekršaje i privredne registre biće raspoređen i za oblast - rad saveta; unapređenje saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja; naučno-istraživački rad u oblasti bezbednosti saobraćaja, kao i opremanja jedinica saobraćajne policije i drugih organa nadležnih za poslove bezbednosti saobraćaja.

Na šta se sve konkretno odnose pomenute oblasti i koliko je novca izdvojeno za svako ponaosob možete da pogledate putem ovog linka.

Podsetimo, o bezbednosti saobraćaja u Nišu se najviše govori od početka ove godine, kada su u niškom naselju na trotoaru stradali 12-godišnjak i muškarac srednjih godina, nakon čega su građani više puta protestovali, a jedini epilog, pored hapšenja vozača, bila je smena načelnika Saobraćajne policije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nišlija

    07:21 // 2. 6. 2021.

    Dragano mori, idi si mori ne se brukaj više

  • Centar

    23:29 // 1. 6. 2021.

    Da ne veruje covek !
    Sredite ulice da nema rupa, noge da polemis kad ides a kamo li tek auto !
    Drugo, pesacki prelaz u vozdovoj ispred hotela New City, za zadnjih godinu dana su 5 puta zamalo da me udare kola sa 2 deteta na pesackom prelazu ! Ej , kakve ograde ?
    Gde su patrole i kontrolni punktovi, lezeci policajci u samo centru gradu ?Da nece kamera da me zastiti od budale koja vozi 150k

  • Ivan

    19:57 // 1. 6. 2021.

    Prvo sredite rupe pa onda edukujte one bez dozvole odnosno bicikliste koji ispravljaju biciklisticku stazu preko pesackog prelaza bez stajanja.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: