Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:52, 9. 3. 2018.

| Društvo

Novčana pomoć za mlade parove iz niških sela

Autor:J. C. M.Izvor:Južne vesti
poljoprivreda
Grant za voćarstvo, povrtarstvo, seoski turizam...; foto: A. K.

Kako bi ekonomski osnažili mlade bračne parove koje žive u niškim selima i ohrabrili ih da prošire porodicu, iz Centra za socijalni rad “Sveti Sava” će u narednim mesecima nekima od njih odobriti besprovratnu novčanu pomoć.

Direktor niškog Centra za socijalni rad Zoran Jović objašnjava da je planirano da grant od 120 hiljada dinara u opremi dobije 5 do 7 parova.

Ima sela u kojima žive mladi bračni parovi, koji su u godinama kada se stvara potomstvo, bave se nekom poljoprivrednom proizvodnjom, ali za neku ekonomsku sigurnost i proširivanje porodice im trebaju neka dodatna sredstva. Recimo, ako se bave proizvodnjom povrća, možemo da im damo novac za kupovinu plastenika ili ako se bave pčelarstvom može im se pomoći u kupovini neke opreme - objašnjava Jović.

Plan je, kaže Jović, da se parovi izaberu iz evidencije Centra o korisnicima materijalnih davanja i onih koji apliciraju za roditeljski dodatak.

Iz postojeće baze ćemo videti gde ima mladih parova, obići ih i iz prve ruke videti da li imaju uopšte kapacitete da se bave nekom proizvodnjom. Od njih ćemo izabrati neke, a moguće je i da se zainteresovani jave Centru - kaže Jović.

Napominje da prema podacima Centra mladih parova koji su socijalno ugroženi ima u Lalincu, Međurovu, Matejevcu...

Radili smo analizu gde ima uopšte mladih i ta mesta ćemo i obilaziti. Naravno da nećemo ići u selo Manastir gde ima svega tri staračka domaćinstva. Ovim projektom želimo, ako je moguće, da podstaknemo natalitet u ruralnim područjima pošto su nam sela sve praznija - kaže Jović.

Objašnjava da je projektom “Pronatalni razvoj Grada Niša kroz socijalni program osnaživanja porodice” predviđeno da se sukcesivno biraju parovi kojima će se dati grantovi i da će porodice neće mnogo čekati na tu pomoć.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sveti Amstel

    17:18 // 11. 3. 2018.

    Ovo je suma za tri izlaska u provod u gradu za cetvoroclanu porodicu, a ne za poljoprivredu ili pcelarstvo.

  • Gola istina

    17:02 // 11. 3. 2018.

    Izaberite neke koji su za invalidsku i koji ne mogu raditi, pa im dajte sredstva za kante da polevaju bastu s lukom, jer su vec propali pa ih ni 12 miliona dinara ne moze spasiti.

  • Gola istina

    15:46 // 11. 3. 2018.

    Postoje "ljudska prava" na selu i "ljudska prava u gradu" pa tako biraju i porodice kojima se pomaze u ovom slucaju na selu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: