Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:23, 15. 12. 2011.

| Društvo

Nove crkve u Nišu

Autor:J.C. i P.B.Izvor:Južne vesti
nove crkve u Nišu

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović i Vladika niški Jovan potpisali su sporazume kojim je predviđena izgradnja 2 nove crkve u gradu, a pregovara se i o trećoj.

Anketa

Za sada je dogovoreno da se gradi crkva Svete Petke u parku preko puta železničke stanice, a posebnim protokolom predviđena je i nova bogomolja između "Brikolaža" i Nišave.

Grad besplatno ustupa prostor i obezbeđuje dozvole za gradnju, dok je finansiranje izgradnje u potpunosti u nadležnosti Srpske pravoslavne crkve, rečeno je na potpisivanju.

- Ovo je nešto na čemu su mnogi ljudi radili u prethodnih nekoliko godina i istinski želeli da dođe do realizacije napokon dovedemo do jednog, praktično početka - rekao je gradonačelnik Simonović.

Vladika Jovan nije želeo da razgovara sa novinarima, dok je sveštenik koji je bio u njegovoj pratnji objasnio da on nema ovlašćenja da govori. Zbog toga za sada ostaje nepoznato koliko će velike biti bogomolje, kao i rokovi za njihovu izgradnju.

- Ako vam nešto znači, u crkvi se vreme meri večnošću - kratko je u prolazu prokomentarisao sveštenik.

Kako je Južnim vestima potvrđeno u kabinetu gradonačelnika, sa SPC se pregovara i o izgradnji pravoslavne bogomolje u naselju Komren. Ova crkva bila bi posvećena Svetom Savi.


Dogodine još 10 crkava?

Govoreći u zvaničnom delu sastanka u Gradskoj kući, Vladina niški Jovan izneo je mišljenje da bi Niš trebalo da dobije još bogomolja.

- Verujem da bi po broju i procentu, sam grad Niš trebalo da ima najmanje u ovom periodu sledeće godine, desetak novih crkava. Kad gradimo crkvu gradi se narod i učestvuje ceo narod. Još kada je tu saradnja sa ljudima kojii brinu o ovom gradu veoma se radujem da to bude saborni čin i zajednički čin - rekao je Vladika.

Da postoji mogućnost da Niš, poput Kieva i Bukurešta, postane "Grad crkava", potvrdio je i gradonačelnik Simonović.

- Siguran sam da ćemo vrlo brzo prisustvovati potpisivanju i nekih novih protokola koji će obezbediti da vrlo brzo grad Niš dobije nove verske objekte koji će služiti svima nama kao građanima i ako svi to budemo radili na pravi način nema razloga da bilo ko u to sumnja - rekao je gradonačelnik.

Nakon što je tokom leta ove godine otpočeta izgradnja nove crkve ispred Doma zdravlja u Nišu, u anketi na Južnim vestima čak 72,2 posto građana izjasnilo se protiv te ideje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nikola miličić

    13:52 // 7. 12. 2012.

    samo nevjernicima je mnogo crkava, grozim se na komentar, mojih predhodnika

  • Marina Adamović

    17:10 // 1. 7. 2012.

    Zaista su preterali s ovim crkvama...kod železničke stanice - to jedino mesto za rekreaciju dečice.... novac uložen u ove "hramove", mogao je biti dat bolnici (koja nema aparate za lečenje živih), beskućnicima...teško ugroženim pojedincima ili porodicama...ma..i ovo zovete "pravoslavljem"?!'?

  • Davor Todorović

    20:04 // 28. 3. 2012.

    Preteraše ga stvarno više. ja razumem i crkvu i veru ali ovo je preterivanje.
    Neka, u svakom naselju neka bude po jedna, da bude ljudima blizu, da ne idu da svete kolač daleko da se guraju sa drugima, to je u redu.
    Ali nemoj da uništavaju parkove i ovo malo zelenila što imamo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: