Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:42, 28. 5. 2020.

| Društvo

Nove kuće za 12 romskih porodica u prokupačkom naselju Mala Guba

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Romi
Kuće u romskom naselju spremne za useljenje; Foto: Lj. M.

Najugroženije romske porodice, njih 12, koje su imale nelegalno izgrađene kuće u priobalju reke Toplice, u naselju Mala Guba u Prokuplju, useliće se od narednog meseca u nove objekte koji su sagrađeni u okviru projekta koji finansira Evropska unija sa oko 1,3 miliona evra.

U toku proces pribavljanja upotrebne dozvole za izgrađene objekte, pa se useljenje romskih porodica koje su dobile kuće može očekivati tokom narednog meseca.

U drugoj fazi ovog projekta, izgrađeno je 12 kuća u kojima će se useliti isti broj porodica koje su najugroženije u ovom divljem romskom naselju. Uz kompletno urađene pristupne saobraćajnice do samih kuća, urađena je i ulična rasveta, kao i svi radovi na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži – kažu u Gradskom veću Prokuplja.

Poplava i izlivanje reke Toplice u ovom delu, bile su gotovo svake godine redovna pojava, pa je desetak kuća sagrađenih od tvrdog materijala uz samu reku redovno bilo pod vodom. toplica juce Reka Toplica često plavila kuće u naselju Mala Guba; Foto: Lj. M.

Jedna od onih koji će trajno rešiti problem i koji će se u narednom periodu useliti u novu kuću je porodica Petrović.

Gotovo svake godine pri iole većim padavinama, Toplica poplavi kuće i uništi sve što imamo. Useljenjem u nove kuće, svi koji živimo u ovom delu rešićemo veliki problem i radujemo se novom domu u kome ćemo konačno imati suve i tople prostorije za normalan život – kaže Radica Petrović.

Inače, u prvoj fazi ovog projekta u romskom naselju Mala Guba urađen je nasip, popločano korito i napravljen je zaštitni bedem na reci Toplici dužine 225 metara, a uređeno je i korito Stražavačkog potoka koji se u tom delu uliva u reku Toplicu.

Završetkom ovog projekta, trajno je rešeno plavljenje reke Toplice ne samo u naselju Mala Guba, već i sa suprotne strane plavljenje dela industrijske zone, gde je smeštena fabrika Leoni, kao i dobar deo naselja Garić.

Projekat "Poboljšani uslovi života Roma u Prokuplju” se sufinansira od strane Srbijavode, a realizacija je poverena ministarstvima finansija i građevine, saobraćaja i infrastrukture.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ex faca

    10:43 // 28. 5. 2020.

    Viđao sam mnoge kuće dduž reke Toplice, i još mnogih reka, koje su neromske, pa se pitam hoće li i tim ljudima biti građene kuće ili je diskriminacija na delu

  • Alex

    09:42 // 28. 5. 2020.

    Lepa vest za ove ljude da se ne muče više. Ali ono što smo saznali jeste da je za 1.3 mil.evra izgrađeno samo 12 kuća. Jel su zlatom optočene , da nam objasni Opština Prokuplje?

    • VOJCA

      23:18 // 2. 6. 2020.

      Pa druze zar do sada nisi naucio da kada se nesto gradi jedna za opstinu dvbe za lopuze iz iste ;-0 Ma ova selendra je taj za lopove i pranje para kao sto i jeste Sve potkupljeno pa zato kriminal i cveta...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: