Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:30, 14. 12. 2020.

| Društvo

Nove mere Kriznog štaba: PCR test za strance na ulasku u zemlju, izolacija za građane Srbije ako se ne testiraju

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
korona
Obavezno za strance, ne i za građane Srbije; foto: Vanja Keser

Strani državljani koji ulaze u Srbiju obavezni su da se testiraju na korona virus, poslednja je odluka Kriznog štaba, dok će građani Srbije koji se vraćaju u matičnu zemlju morati da budu u izolaciji 10 dana, koja može da se prekine negativnim PCR testom. Restriktivne mere ostaće na snazi do 18. decembra, nakon čega će se razmatrati da li će se one menjati ili će se dodati neke nove.

Zabrana rada svih objekata od 17 sati, a koja se ne odnosi na prehrambene objekte, apoteke i pumpe produžena je za još 3 dana, a kako je nakon sastanka Kriznog štaba rekla ministarka Darija Kisić Tepavčević, restriktivne mere su dale neke rezultate.

Iako su brojevi visoki, vidimo pad broja novozaraženih, povoljnije okolnosti u broju hospitalizovanih u odnosu na broj otpuštenih pacijenata. I dalje su ti brojevi visoki, veliko je opterećenje sistema i moramo da uradimo sve što je u našoj moci da smanjimo prenošenje virusa - rekla je Kisić Tepavčević.

Jedina nova mera je obavezno PCR testiranje za strane državljane koja će važiti od 20. decembra do, kako je rekla ministarka, najverovatnije 10. januara, dok građani Srbije sa granice mogu otići svojim domovima bez testiranja.

Za naše državljane, znamo da im Ustav garantuje ulazak u zemlju, oni su ovde dobrodošli, i ukoliko nemaju PCR test biće u obavezi da budu u kućnoj izolaciji 10 dana, koju mogu da prekinu ukoliko urade PCR test i on se pokaže negativnim - rekla je ministarka.

Kisić Tepavčević apelovala je na građane da predstojeće slave i praznike proslave u svojim domovima, bez većih okupljanja.

Nisu to nikakve specijalne mere, mere treba da budu iste svakog dana otkako nam je poznato da je virus u populaciji. Kontrolisati slave nije moguće, a niko ni ne želi da vrši takve vrste kontrole - kaže Kisić Tepavčević.

Prethodnih dana puno se u javnosti govorilo o dolasku vacine u Srbiju i početku masovne vakcinacije, a ministarka kaže da ne zna konkretan datum kada će ona stići u Srbiju, ali ističe da će Srbija biti jedna od prvih država koja će je dobiti, iako su neke od evropskih zemalja već krenule sa vakcinacijom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Julka Glišić

    16:49 // 19. 12. 2020.

    Da li se može ući iz Republike Srpske i nazad bez PSR testa?

  • Lazar

    15:50 // 18. 12. 2020.

    Da li mera od 10 dana karantina za nase drzavljane vazi ukoliko se ulazi sa teritorije KiM ?

  • Milan

    13:18 // 18. 12. 2020.

    Otac mi dolazi iz Hr, posto nece PCR test dal to znaci da cela porodica mora biti u karantin?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: