Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:25, 5. 10. 2018.

| Društvo

Nove metode operacije kičme ubuduće u niškom Kliničkom centru

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Operacije-kicme1;-foto:-JV
Operacije lekari mogli da prate uživo iz sale za sastanke; foto: JV

U Nišu je danas počeo kongres posvećen spinalnoj hirurgiji, a kako najavljuje direktor Kliničkog centra Zoran Radovanović, narednih dana će niški hirurzi učiti nove metode operacije kičme, koje će kasnije primenjivati na pacijentima. Prve laserske operacije kičmenog stuba su juče već obavljene, a uživo su mogli da ih prate lekari koji učestvuju na kongresu.

Pacijente su operisali niški hirurzi Nebojša Stojanović i Ivan Stefanović, pod stručnim nadzorom kolega iz Slovenije i Nemačke, od kojih su učili nove tehnike. Operacije su uživo pratili i drugi lekari, hirurzi i anesteziolozi u sali za sastanke, jer je prenošena uživo, pa su i oni mogli da nauče nove metode od svojih kolega. Operacije-kicme2;-foto:-JV Operacije lekari mogli da prate uživo iz sale za sastanke; foto: JV

Reč je o operacijama diskurs hernije i fiksacije, pojašnjava Radovanović, koje su rađene uz pomoć Gregora Kimbahera iz Nemačke i Matejaša Voršiča iz Slovenije.

Već je nabavljena oprema koja će nakon kongresa početi da se koristi, najavljuje Radovanović, a sve što lekari ovih dana budu naučili, primenjivaće u narednom periodu u niškom Kliničkom centru.

Savremena medicina pruža mnogo novih mogućnosti i ono što je bitno za sve pacijente jeste da se što više radi na neinvazivnim, znači na tehnikama koje nisu klasično presecanje nečega, otvaranje abdomena, otvaranje lobanje za operaciju i otvaranje dela pored koji nam je bitan za operaciju. Sve nove tehnike laserkse tehnike koje se rade u svetu, biće pokazane danas, sutra, prekosutra u našem gradu - dodaje Radovanović.

Radovanović kaže da su u Niš došli mnogi poznati hirurzi iz Evrope i sveta, koji će narednih dana prenositi znanja svojim kolegama.

Hirurzi su videli da Niš ima najsavremeniju opremu, dodaje Radovanović, a uz znanja koja budu preneli niškim lekarima narednih dana, pacijenti mogu da očekuju bolju zdravstvenu negu iz ove oblasti.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Zaratustra

    16:55 // 5. 10. 2018.

    Vide nešto jednom na TV-u i odmah su kvalifikovani da to sami rade?!? Neka hvala.

  • Ivica

    11:33 // 5. 10. 2018.

    Operiali su dr Ivan i dr Nebojsa to je vest. Ne vidim sto je tu vazan Radovanovic i kog briga sta on misli. Neka o tome govore oni koji su stvarno zasluzni. Bravo za Ivana i Nebojsu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: