Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:27, 23. 9. 2022.

| Društvo

Nove nesuglasice između građana Brzog Broda i EMS-a, naredni protest u nedelju

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
b brod protest 5
Meštani kažu da nisu zagradili prilaz gradilištu vozilima; foto: JV / Tamara Radovanović

Žitelji niškog naselja Brzi Brod najavljuju novi protest protiv izgradnje dalekovoda za nedelju, 25. septembar, dok iz Elektromreže Srbije kažu da su oni ponovo sprečili izvođenje radova, tako što su zagradili prilaz vozilima. Brzobrođani tvrde da to nije tačno, da predstavnike EMS-a nisu ni videli od utorka i da će nastaviti da se bore za svoje zahteve, ali bez nasilja.

b brod protest 10 Do sada protestovali tri puta; foto: JV / Tamara RadovanovićIz Elektromreže navode da radnici nisu mogli da priđu gradilištu jer je bilo zagrađeno vozilima, da su građani rupu za dalekovod zatrpali i postavili drveni krst, kao i da su najavili da će nastaviti da ometaju radove.

Rečeno im je da će, ukoliko se pokuša nastavak radova, biti isceniran i incident za koji će biti okrivljen EMS i koji će se plasirati u medije. Najavljeno je i masovnije izvođenje žena i dece, vezivanje za dalekovodne stubove, a čule su se i pretnje o postavljanju eksploziva na mestima gde bi trebalo da se nalaze dalekovodni stubovi - saopštavaju iz EMS-a.

Ponovo kažu da zahtevi za postavljanje podzemnih kablova nema ekonomsko i tehničko utemeljenje. Podsećaju i da dalekovodi neće prelaziti preko objekata i da će biti visoki 14 metara.

Kako je istaknuto u saopštenju, igralište koje se tu nalazi građeno je kada je trasa dalekovoda već bila poznata i usvojena, ali tvrde da ni ono neće biti nebezbedno i da kvalitet života žitelja neće biti ugrožen.

Možemo govoriti o električnom i magnetnom polju, ali ne i o jonizujućim zračenjima koja mogu biti štetna. Dalekovod stvara električno i magnetno polje koje je za ovaj naponski nivo čak mnogostruko manje od propisanih. To se može videti i iz Studije o proceni uticaja na životnu sredinu - poručuju iz Elektromreže.

b brod protest 7 Kažu da će nastaviti sa mirnim protestima; foto: JV / Tamara RadovanovićDok za postupke meštana kažu da nisu u granicama argumentovane, civilizovane i razumne komunikacije i da prevazilaze granice mirnih okupljanja, stanovnici Brzog Broda demantuju da su zagradili prilaz gradilištu automobilima i da će postavljati eksplozive.

Nije tačno, automobili su udaljeni odatle 100 metara. Bili su neki iz EMS-a iz Beograda i otišli. Nije tačno da smo rekli da ćemo postavljati eksplozive, jedino ako je neko to u šali dobacio. A da će žene i deca izlaziti u većem broju jeste tačno - objašnjava Nišlija.

Dodaje da su predstavnike EMS-a poslednji put videli u utorak, pre protesta i da im je čudno što se od tada ne javljaju. Kaže i da će nastaviti sa protestima, ali mirnim, bez nasilja.

Iz koalicije “Niš, moj grad” podržali su proteste i podneli odborničku inicijativu kojom traže da se zaustavi izgradnja dalekovoda i nađe najbolje rešenje za meštane. Traže i javnu debatu o tome, kao i da se sasluša mišljenje struke.

Ako stanovnici istraju u protestima, a Elektromreža Srbije u tom projektu, imaćemo problem sa snabdevanjem strujom. Štrajkači su opravdano uporni i može doći do upotrebe sile, a mi želimo to da sprečimo - navode iz te koalicije.

b brod protest 2 Naredni skup u nedelju; foto: JV / Tamara RadovanovićPodsetimo, stanari su do sada protestovali tri puta, poslednji put u utorak, kada su blokirali put ka Niškoj Banji u oba smera. Zabrinuti su za bezbednost, pre svega, dece i traže da dalekovodi budu podzemni.

Iz Elektromreže Srbije su nedavno upozorili da ometanjem i usporavanjem radova oni nanose štetu sebi i drugim građanima, kao i da to može dovesti do toga da Niš i okolina u predstojeću zimu uđu sa neizvesnim i nerešenim pitanjem napajanja strujom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nišlija

    21:38 // 16. 10. 2022.

    Ljudi, proverite koje frekvencije je to "zračenje" prvo... A pre toga pročitajte šta je frekvencija i zašto je to važno. Uštedećete mnogo vremena protesta ;)

  • Brzobrođani, edukujte se!

    21:33 // 16. 10. 2022.

    To "zračenje", zbog koga se bunite i protestvujete, je frekvencije 50 Hz (herca)... Suvišno je bilo šta više reći na ovu temu.

  • Sasa

    11:08 // 25. 9. 2022.

    Pasipoljanci sad vidite sta ste trebali da radite.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: