Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:20, 13. 9. 2022.

| Društvo

Pitanje budžeta za "Exit" pokrenulo nove prepirke "Nišvila" i Grada

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
nišvil
Blagojević kaže da gradonačelnici nije stalo do "Nišvila"; foto: T. T.

I mesec dana nakon završetka džez festivala ne prestaju prepirke između Nišvila i Grada pošto je gradonačelnica Dragana Sotirovski izjavila da Exit dobija tri puta manje novca iz budžeta Novog Sada nego što je to slučaj sa niškim festivalom. Na to je reagovao direktor Nišvila Ivan Blagojević i istakao da taj podatak nije tačan i da to pokazuje koliko gradonačelnici nije stalo da se džez i dalje čuje Nišom.

"Postnišvilska" atmosfera se pokrenula u jednom delu emisije na televiziji Belle amie, a u kojoj su gradonačelnica i njen tim sumirali dve godine rada. Bilo je reči o kulturnim manifestacijama, a Sotirovski je javno dala podršku Nišvilu i uporedila budžet koji Grad Niš opredeljuje za taj festivala sa onim koji Novi Sad daje Exit-u.

Ove godine smo za Nišvil izdvojili 30 miliona i nismo odustali od te cifre, e sad što je budžetska inspekcija pronašla 6 miliona neopravdanih, pa smo smanjili... Pitaćemo gradonačelnika Novog Sada pitati, a već znamo odgovor, sa koliko Grad Novi Sad finansira Exit. Grad sa tri puta većim budžetom, a finansiranje Exit-a je preko konkursa 10 miliona, to su činjenice - istakla je Sotirovski.

Reakcija je usledila od direktora Nišvila Ivana Blagojevića koji tvrdi da su te "činjenice" netačne i da pokazuju odnos gradonačelnice prema džez festivalu. nisvil O budžetu za "Nišvil" i "Exit"; foto: T. T.

Njena tvrdnja je netačna jer Novi Sad izdvaja samo na jednom konkursu namenjenom kulturi 10 miliona, a na ostalim gradskim konkursima privrede i turizma - trostruko više, iako Exit nema status javne gradske manifestacije - kakav ima Nišvil u Nišu. Isti iznos izdvaja Grad Beograd za BITEF, ali gradonačlenica nije pisala Aleksandru Šapicu da joj istu informaciju dostavi - navodi Blagojević.

Poručuje da ovakvim izjavama Sotirovski pokazuje da joj nije nimalo stalo da Nišvil ostane u Nišu, iako uporno ponavlja da podržava festival.

Slanje inspekcije u godini korone, iako je prethodne godine nalaz iste inspektorke bio besprekoran - tome ide u prilog, kao i pokušaj birokratskog dokazivanja da Nišvil nije opravdao gradska sredstva iako festival ima dovoljno faktura da opravda trostruko veći iznos sredstava od navodno spornih faktura. Uostalom to će uskoro presudom potvrditi i Upravni sud - zaključuje on.

Podsetimo, ovogodišnji Nišvil održan je pod sloganom “Još ovaj put”. Posle festivala, iz Grada su saopštili da je počeo predistražni postupak protiv direktora Nišvila Ivana Blagojevića, a on je odgovorio da je reč o svojevrsnom pritisku na institucije i da sve regularno sa finansijama festivala.

Nakon toga su organizatori festivala predložili Skupštini Grada da im ukine status javne manifestacije od posebnog interesa za Niš.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Razbibriga

    19:26 // 13. 9. 2022.

    Rigoleto nije jazz, al ovakve izjave gradonacelnice ,teraju na njega !
    Blagojevicu, nema predaje !

  • JA

    17:38 // 13. 9. 2022.

    A GROBARIJADU CUVENU, ZABORAVITE?!

  • Зоран Васиљевић

    11:04 // 13. 9. 2022.

    Не верујем ни једној ни другој страни. Треба сачекати одлуку суда и видети да ли постоји или не покриће за тих 6 милиона. Такође треба установити (то је ваш новинарски посао) колико Нови Сад укупно издваја за Егзит.

    • Petronije

      22:48 // 28. 9. 2022.

      A sudstvo u Srbiji je nepotkupljivo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: