Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:27, 24. 7. 2018.

| Društvo

Nove pretnje novinarima portala "Info Vranjske"

Autor:I. M.Izvor:Južne vesti
sukob građana i Vodovoda u Vranju
Novinari su pokušali da zabeleže sukob građana sa radnicima Vodovoda; foto: infovranjske.rs

Dok su, na poziv građana, novinar i snimatelj ovog portala, sa legitimacijama oko vrata radili svoj posao, na njih je verbalno nasrnuo vozač Javnog preduzeća Vodovod, preteći im da ne snimaju kamion.

Urednik portala Info Vranjske Saša Stojković kaže da je ovo još jedan u nizu napada na članove redakcije, zbog čega su slučaj prijavili Tužilaštvu, a napad su osudili UNS i NUNS.

Stojković tvrdi da je vozač Vodovoda najpre javno pretio građanima, a zatim i članovima redakcije Info Vranjskih.

Nemoj slučajno da ste slikali. I nemoj slučajno da to izađe tamo, znam vas obojicu - preneo je Stojković pretnje vozača upućene njegovim kolegama.

Urednik Info Vranjskih je pozvao najpre "Srpsku naprednu stranku da prestane sa napadima na njihov medij i na novinare portala lično, kao i na njihove porodice".

Pozivamo sve nadležne, od policije, Tužilaštva, lokalne samouprave, preko Vlade, do Kancelarije predsednika Vučića, sve zaštitnike građana i druge institucije, da stanu u zaštitu našeg prava da postojimo, da živimo i radimo. Teror kome smo izloženi čim izađemo na ulicu bez pandana je u dosadašnjoj praksi grada, od oslobođenja od Turaka do danas, pa i ranije – kaže Stojković.

On tvrdi i da lokalna vlast, predvođena naprednjacima, odbija da daje izjave za Vranjske, te da oni ne traže ništa, osim, kako kaže, prava da slobodno rade, slobodno žive i slobodno misle.

Podsećamo da je urednik Saša Stojković nedavno otpušten iz Pozorišta "Bora Stanković". On tvrdi da je jedini razlog za njegovo otpuštanje bavljenje novinarstvom.


NUNS i UNS osudili napad na novinare Info Vranjskih

Nezavisno udruženje novinara Srbije osudilo je novi napad na novinare koji se dogodio juče u Vranju.

NUNS podržava zahtev redakcije portala Info Vranjske da im se omogući da nesmetano rade svoj posao i tim povodom poziva lokalne vlasti u Vranju da se prema novinarima tog i svakog drugog medija odnose odgovorno, transparetno i bez diskriminacije – navodi se u saopštenju.

Portal Info Vranjske koji nastavlja tradiciju prošle godine ugašenog nezavisnog nedeljnika Vranjske često je meta pritisaka i pretnji, kažu u NUNS-u.

U UNS-u dodaju da svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara, ali da se to nezadovoljstvo ne sme iskazivati uvredama i pretnjama.


I vranjski DS osudio napad na novinare

Napad na novinare portala Info Vranjske još jedna je u nizu demonstracija sile i bezakonja oličena u lokalnoj vlasti predvođenoj Srpskom naprednom strankom, kažu u Gradskom odboru Demokratske stranke u Vranju.

Zabraniti ekipi na terenu da na poziv građana zabeleži šta se dešava na ulici, dakle na javnom prostoru, oličenje je bahatosti i tendencije ka gušenju istine. Nakon što su pokazali konkursom za sufinansiranje medijskih sadržaja da podržavaju samo lojalne (poltronske) medije, sada pokušavaju i pretnjama i ucenama da uguše istinu - navodi se u saopštenju DS-a

Demokratska stranka će se, kako navode, uvek zalagati za pravo na slobodu govora i izveštavanja, o kom god mediju da se radi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: