Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:00, 20. 4. 2020.

| Društvo

Nove ublažene mere: Otvaraju se pijace i zanatske radnje, stariji mogu u šetnju

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, N1
pijaca
Ponovo rade pijace; Foto: P. B. arhiva

Kako je i najavljeno prethodnih dana, Vlada Srbije donela je odluku kojom se do sada donete mere malo ublažavaju. Stariji od 65 godina će moći u šetnju 3 puta nedeljno, zanatlije koje se ne bave delatnostima koje zahtevaju bliski kontakt ljudi mogu da otvore svoje radnje, a uslišeni su i zahtevi poljoprivrednika, pa će od sutra biti otvorene i pijace.

600 metara od svoje kuće u vreme policijskog časa od 18 sati do 1 iza pomoći, najstariji sugrađani će utorkom, petkom i nedeljom, moći da prošetaju po pola sata, stoji u saopštenju Vlade.

Od 21. aprila, poštujući sve mere zaštite, svoja vrata za mušterije mogu da otvore i zanatlije.

Poput automehaničarskih i vulkanizerskih radnji, obućara, krojača, hemijskih čišćenja, škola za obuku vozača kao i poslodavcima iz oblasti trgovine na malo – knjižare, trgovci motornim vozilima, biciklima, nautikom, tehničkom robom, građevinskim materijalom… - piše u saopštenju Vlade.

Poslodavci su dužni da propišu mere dezinfekcije kojih zaposleni moraju da se pridržavaju. Takođe, zaposleni moraju da imaju obezbeđena sva sredstva za zaštitu (maske, rukavice, dezinfekcija) i da poštuju socijalnu distancu.

Sa otvaranjem će, kako kažu, morati da sačekaju sve delatnosti koje zahtevaju bliski fizički kontakt kao što su frizerski saloni, saloni lepote i masaže, teretane, fitnes centri, ali i objekti koji okupljaju veliki broj ljudi, kao što su tržni centri.

Uslišeni su zahtevi poljoprivrdnika, pa će zato od sutra biti otvorene i zelene pijace.

Zelene pijace (na otvorenom i zatvorenom prostoru) od utorka su ponovo otvorene uz obaveznu primenu svih mera zaštite protiv širenja koronavirusa - piše u saopštenju.

Poziv je upućen svim građevinarima da od utorka krenu sa radovima punom parom takođe poštujući mere zaštite.

Podsetimo, ranije najavljeno da će policijski čas biti skraćen i da će počinjati od 18 sati, a epidemiolozi uverevaju da se Srbija nalazi u dobrom stanju u borbi sa koronom iako je broj zaraženih na dnevnom nivou i dalje trocifren.

Ipak, lekari kažu da je više mesta u bolnicama, da je dosta zaraženih sa blagim siptomima i da je "italijanski scenario" za sada izbegnut.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    05:54 // 21. 4. 2020.

    Čudno ina eva pitalice pčelice su jako vredne

    • Ударила салмонела из сендвича на све три сиве ћелије?

      08:18 // 21. 4. 2020.

      Не ра зуме мш та с и напи сала?

  • Slucaji prolaznik

    23:22 // 20. 4. 2020.

    ...kao da ulazimo u zavrsnu fazu predizborne kampanje. Do pre samo tri dana bili smo u nekoj krizi a od sutra se gotovo sve vraca u normalu kao da nista bilo nije. Ne krsti su nekad branili ljudima ulazak u Crkve a zatim pri kraju svoje vladavine poceli verovati u Boga. Sadasnji veliki odlikovani vernici brane ulazak u Crkve na najveci Hriscanski praznik a tri dana nakon toga kazu podeli smo virus

  • Victor Belicoff

    22:59 // 20. 4. 2020.

    Ovo je čista glupost! Pa mi nismo ni blizu "pobede" ako je tako nešto uopšte i bilo moguće kao prvo!
    Kao drugo, očigledno je da neko vrši pritisak da se sve ovo ubrza kako bi privreda a pre svega sve strane kompanije u Srbiji nastavili po starom. Nije vreme da se šalimo sa ovim virusom jer nas je skupo koštao i onaj "šoping u Milano" kao i "smešan FB virus"! Pamet u glavu daleko je ovo od gotovog

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: