Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:31, 27. 11. 2013.

| Društvo

Nove zone za nove cene poreza

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
poreske-zone-u-nisu.jpg
Nove poreske zone u Nišu

Niš je odlukom Gradskog veća dobio 8 poreskih zona, umesto dosadašnjih 6. U nekima od njih će, nakon odluke o formiranju cena, porez na imovinu biti veći i do 30 odsto.

Nove zone, prema rečima stručnjaka iz Uprave za planiranje i izgradnju, rešile su brojne probleme koji su postojali ranijih godina. Kako kažu, nova podela je pravičnija za građane.

- Imali smo situaciju da nam ista zona bude od Narodnog pozorišta do Brzog Broda. Verovali ili ne isti je trošak, ista cena po kvadratnom metru bila je u celoj zoni, što je teško objasniti, ali jednostavno tako je bilo. Sada uvodimo pravičniju podelu - kaže Miroljub Stanković iz Uprave za planiranje i izgradnju.

Nove cene još nisu formirane i takva odluka će uslediti na nekoj od narednih sednica Gradskog veća, ali, kako kaže Nina Ilić iz Uprave za finansije, u prvoj i drugoj zoni biće uvećana osnovica za obračunavanje poreza na imovinu.

- Ako je neko u 2013. godini, na ime poreza na imovinu, plaćao 5.000 dinara za kvadraturu od 50 kvadrata u centru grada, sada će plaćati za 30 odsto više - rekla je Ilić, a prenosi NTV.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić potvrđuje da će osnovica biti veća, ali kaže da se, prema Zakonu o porezu na imovinu, neće plaćati naknada za zemljarinu.

- Država je tako predvidela i niška lokalna samouprava ne čini ništa drugo, nego što čine ostale lokalne samouprave u državi - rekao je Perišić.

Najmanju površinu zauzimaju prva i druga zona koje su koncentrisane na sam centar grada, dok su najšire sedma i osma zona koje zahvataju širi centar i rubne delove Niša.

Zone koje su utvrđene za naplatu poreza, prema najavama iz Uprave za planiranje, trebalo bi da budu usvojene i kao zone koje će određivati i visinu naknade za uređivanje građevinskog zemljišta i naknade za legalizaciju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jovam stanković

    14:53 // 3. 12. 2017.

    Porez na imovinu mora dase plaća,al nije mijasno kako može na propalu kalču daje porez tolko veliki.Na primer ja sam ove godine za 3.lokala koji su na drugi i treći sprat koje ne rade platio porez na imovinu za sva 3.lokala 80.000din

  • Bane

    12:18 // 11. 7. 2014.

    Ma kako ne nadju resenje koje ce manje da kosta.Problemi iz ranijeg perioda sada reseni.Pa udri po dzepu.'Ajde jednom nesto sto je u nasem interesu a sto manje kosta.Samo jednom.

  • ljilja Stankovic

    13:32 // 8. 7. 2014.

    Porez mi je povecan sa 2660 dinara na 6029 dinara sto je povecanje od 110%.Sada je na redu pljacka putem struje i grejanja.Ako ne pruzimo otpor uzece nam i crno ispod nokta.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: