Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:24, 15. 8. 2023.

| Društvo

Novi ambasador UK prvu zvaničnu posetu imao u Nišu: Važna nam je budućnost i uspeh ovog regiona

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti

Dužnost ambasadora Ujedinjenog kraljestva Velike Britanije i Severne irske u Srbiji, Edvard Ferguson preuzeo je pre manje od mesec dana, a prva njegova zvanična poseta nekom gradu bila je Nišu gde je boravio tokom Nišvila. Bio je gost i Južnih vesti, a u emisiji "15 minuta" je istakao da je sa radošću prihvatio da se vrati na Balkan, kao i da mu je važna budućnost i uspeh ovog regiona, a do kraja mandata bi voleo da izgradi još bolje odnose i popravi reputaciju obe države.

Edvard Ferguson je pre nepunih mesec dana stigao u Srbiju i preuzeo novu dužnost ambasadora UK u Srbiji, a krajem prošle nedelje bio je i u Nišu tokom Nišvil džez festtivala, pa je svoju prvu službenu posetu nekom iskoristio i da oseti atmosferu i "duh" grada.

U emisiji "15 minuta" je istakao da mu sigurno ovo nije i poslednja poseta Nišu, u koji kaže da je došao kako bi bolje razumeo ovaj deo Srbije, a kaže da se sjajno proveo i da će u naredne 4 godine mandata nastaviti da istražuje i jug. Edvard Ferguson2; foto: JV Novi ambasador Velike Britanije u Srbiji se vratio na Balkan posle 5 godina; foto: JV

Proveo sam par stvarno sjajnih dana u Nišu, zaista sam uživao u obilasku grada, upoznao sam dosta ljudi. Jesam u zvaničnoj poseti, ali moram priznati da sam imao prilike i da se zabavim jer je trenutno Nišville Jazz Festival i fenomenalno je bilo posetiti ga, da osetim malo duh samog grada, i naravno, da vidim prelepu tvrđavu koja je centralni deo grada. Van toga, našao sam se i sa gradonačelnicom, episkopom, rektorom univerziteta, video sam se i sa organizacijama civilnog društva i predstavnicima medija koji posluju ovde, posetio sam selo Donja Trnava i tamo upoznao sjajne mlade ljude koji se stvarno trude da osveže njihovu zajednicu. Bio sam i u Istorijskom arhivu, dosta, baš dosta aktivnosti, proveo sam fantastičnih par dana - istakao je.

Ono što jeste čuo o ovom delu Srbije i Nišu je da je hrana odlična, kaže da se u to i sam uverio, a jedno od omiljenih jela njegove porodice su ćevapi i to ne slučajno, jer je ambasador Ferguson pre 5 godina tu dužnost obavljao u Bosni i Hercegovini gde mu je rođena najmlađa ćerka.

Iako je dužnost tek preuzeo srpski već govori odlično, pa se često na našem jeziku obraća i svojim pratiocima na društvenim mrežama, a istakao je da i njegova porodica voli ovaj region i da su se zajedno radovali povratku na Balkan. Edvard Ferguson1; foto: JV Novi ambasador Velike Britanije u Srbiji se vratio na Balkan posle 5 godina; foto: JV

Moja porodica i ja volimo ovaj region, volimo ljude u ovom regionu, toliko su topli i srdačni i zaista nam je važna budućnost i uspeh ovog regiona, tako da smo bili oduševljeni što nam je pružena mogućnost da se vratimo. Mislim da je meni, kao britanskom ambasadoru, ono što želim da uradim je da probam da izgradim stvarno moderan, energičan, pozitivan odnos sa Srbijom, sa fokusom na budućnost. Već se trenutno toliko uzbudljivih stvari odvija, u trgovinskoj i kulturnoj razmeni, ali smatram da možemo još mnogo toga da uradimo. Tako da je to zapravo ono na šta ću se fokusirati - pojasnio je.

Njegov cilj tokom 4-godišnjeg mandata je i da unapredi reputaciju Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji i obratno, a istakao je da smatra da postoji više oblasti i mogućnosti za saradnju Srba i Britanaca, kao i da potencijal za to vidi i na jugu Srbije.

Britanska ambasada se lokacijski nalazi u Beogradu, ali smo svuda u Srbiji - zaključio je Ferguson.

Ambasador je u emisiji govorio i o stanju demokratije u Srbiji, njegovom stavu kada je reč o evropskim integracijama Srbije iz ugla države u kojoj je "Brexit" zvanično okončan pre 3 godine, o stanju i problemima lokalnih medija, kao i britanskom kulturnom nasleđu u Srbiji, a celo gostovanje možete pogledati u videu na vrhu teksta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Berija

    20:29 // 19. 8. 2023.

    Obišao svoju parohiju da vidi šta ima se uštine i ko su mu jataci.

  • Srba

    16:32 // 16. 8. 2023.

    Nije morao.

  • Rene

    19:56 // 15. 8. 2023.

    Što dalje od Brita...jednom za svagda

    • Caki

      00:25 // 16. 8. 2023.

      Nista cudno od pojedinaca.Iskoristi i baci.Ali sad to nije moguce jel vecina nas je za zapad.Ambasadoru pr8jstan boravak u Srbiji.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: