Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:05, 20. 10. 2023.

| Društvo

Novi aparati za biopsiju raka dojke i monitoring štitne žlezde za pacijente UKC Niš 

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
naslovna_endokrinahirurgija
Nova oprema za biopsiju raka dojke i prevenciju tokom operacije štitne žlezde u Nišu; foto: UKC Niš

Nakon nedavne donacije stolice uz pomoć koje će pacijentkinje sa karcinomom dojke u Nišu moći da obavljaju dijagnostiku, iz Univerzitetskog kliničkog centra su najavili da su im dostupni i aparat za sentinel biopsiju koji otkriva metastaze i neuromonitoring koji je namenjen za prevenciju povređivanja organa prilikom operacije štitne žlezde.

Iz UKC Niš su nedavno pacijentkinjama najavili da više neće morati da idu u Beograd na dijagnostiku, jer su dobili najsavremeniju stolicu za stereotaksičnu vakumasistiranu biopsiju - SVAB, kao i da će time i njihovo lečenje biti efikasnije.

naslovna_endokrinahir Kompletirana oprema i nova na raspolaganju pacijentima u Nišu; foto: UKC Niš Sada kažu da nastavljaju osavremenjavanje metoda lečenja raka dojke, ali i čitavog sistema žlezda u Nišu, uz novu aparaturu koja je dostupna pacijentima - aparat za sentinel biopsiju i neuromonitoring.

Nisu precizirali kako je nova oprema nabavljena, ali je rukovodilac Klinike za endokrinu hirurgiju Miodrag Đorđević pojasnio čemu služe dva nova aparata.

Aparat za sentinel biopsiju nam služi za detektovanje tog prvog limfnog nodusa - stražara, koji biva zahvaćen metastazama karcinoma dojke, koji je jedan od najčešćih oboljenja u ljudskoj populaciji. Aparat za neuromonitoring koji sada imamo biće od izuzetnog značaja, jer služi za detekciju i kontinuirani monitoring dela organa, koji je moguće povrediti prilikom operacije štitne žlezde, a čime se ovakav ishod prevenira - pojasnio je Đorđević.

aparat Za bolju dijagnostiku; foto: UKC Niš Istakao je i da će se SVAB biopsije, koje se obavljaju mamografskim navođenjem, obavljati u Centru za radiologiju UKC Niš.

Najavili su i dalja ulaganja u razvoj ustanove i modernizaciju lečenja svih pacijenata, a v. d. direktora Zoran Perišić je rekao da će uvesti i nove metode u svim oblastima medicine, jer je niški Klinički centar kuća u koju je država uložila milione u poslednjih nekoliko godina, te da moraju to da vrate kroz zdravlje nacije.

Mi moramo da radimo ozbiljne stvari, preglede i operacije kakve rade samo pojedine ustanove u zemlji i okruženju. Napominjem i da konstantno radimo skrininge, podržavamo akciju države, tako da smo prošlog vikenda radili tumor markere prostate, idućeg vikenda ćemo raditi hormone štitaste žlezde i nastavićemo to kontinuirano, ali podsećam još jednom, naše je da dijagnostikujemo, da lečimo i da učimo - rekao je Perišić.


Pohvale od državnog sekretara

Nove aparate i Kliniku za endokrinu hirurgiju obišao je juče i državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek, koji je prisustvovao i svečanoj akademiji povodom 63 godine postojanja Medicinskog fakulteta u Nišu, a iz Kliničkog su naveli da je pohvalio njihov trud i zalaganje za drastičan napredak u lečenju pacijenata sa ovom zdravstvenom patologijom. pre_M_izjave Đerlek posetio UKC Niš; foto: UKC Niš

Državni sekretar je rekao i da je prema grubim procenama država u poslednjih 10 godina uložila preko milijardu evra u razvoj zdravstva, na kapitalne infrastrukturne objekte i nabavku najsavrmenije opreme u svim delovima naše zemlje.

Mi kao država, Ministarstvo, a zahvaljujući predsedniku Republike, želimo da pružimo u svim regionalnim centrima pregršt novih usluga i samim tim poboljšamo ukupno javno zdravlje u Srbiji. Ono što me posebno fasciniralo, jesu rezultati koje je postigao Medicinski fakultet u Nišu, što smo izgradili novu zgradu Kliničkog centra, ali nastavićemo i dalje da ulažemo u kadar i nove ljude - rekao je Đerlek.

Đerlek je u Nišu najavio, kako prenosi Danas, da će u Srbiji biti izgrađeno oko 100 zdravstvenih ambulanti, zahvaljujući donaciji Svetske banke od 75 miliona evra, jer time žele da dođu do najudaljenijeg mesta i da građani imaju osnovnu zdravstvenu zaštitu tamo gde žive, a ne da idu 50 km dalje kod lekara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Berija

    12:21 // 27. 10. 2023.

    Ako ih ne okrenu opanačke, neće da rade.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: