Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:35, 28. 10. 2016.

| Društvo

Novi bezbednosni sistem na vratima niških vrtića

Autor:J. Ć.Izvor:Južne vesti
pcelica
Nema više izlazaka na ulicu bez nadzora; foto: JV arhiva

Otključana vrata i izlazak mališana iz vrtića bez nadzora vaspitača, što se proteklih godina u više navrata dešavalo, uskoro bi trebalo da postane prošlost, jer je na vratima niških vrtića postavljen elektronski čitač kartica pomoću koga će ubuduće mališani, roditelji i zaposleni ulaziti i izlaziti.

Prema rečima vaspitača, sistem se sastoji od kartice, čitača i kontrolora koji omogućava automatsko otključavanje električne brave.

Kartice su svojevrsni ključ za ulaz u ustanovu i koštaju 120 dinara, a svaki roditelj bi trebalo da kupi po jednu, dok za više kartica moraju da se pišu posebni zahtevi.

U Predškolskoj ustanovi “Pčelica” za Južne vesti kažu da sistem ima višestruku primenu.

Elektronski sistem se, pre svega, postavlja u cilju bezbednosti i on će biti postavljen na ulaznim vratima svih naših vrtića u Nišu. Osim toga, sistem služi da se dovede u red samo poslovanje firme, zbog dolaska na vreme, evidencije dece, i da se na osnovu broja prisutnosti odrede obroci za decu, odnosno užina i ručak za taj dan i doručak za sutradan - kažu u "Pčelici".

citac Novi čitač kartica; foto: JVRoditelji kažu da nisu sigurni kako će sve to funkcionisati, ali preovladava mišljenje da je ovo dobra stvar, da će na taj način obezbediti dodatnu zaštitu dece i da neće moći, kako kažu, “bilo ko da ulazi i izlazi”.

Dobro je da se uvodi elektronski sistem zaključavanja, jer će naši mališani tako biti bezbedniji. Svi znamo kako je to do sada funkcionisalo, do pola 9 ujutro i posle pola 3 popodne vrata su širom otvorena, ko god želi može da uđe u vrtić, ali mogu i deca da izađu što se, kao što znamo, već dešavalo - kaže za Južne vesti Milica Janković, majka deteta iz vrtića “Vilin grad”.

Koliko je novca utrošeno za novi bezbednosni sistem nije poznato, jer u “Pčelici” nisu znali tačnu sumu i smatraju “da to nije informacija koja treba da se daje novinarima, niti bilo kome”.

Podsetimo, pre dve godine, jednoipogodišnji dečak neprimećeno je iz vrtića “Bambi” izašao u dvorište, a godinu ranije trogodišnjaka u patofnicama i bez jakne prolaznici su zatekli ispred vrtića “Zvončić” koji je plačući vikao "da neće u vrtić”.


Nema kartice, nema ni obroka

Kako objašnjavaju vaspitači, ukoliko neki roditelj iskoristi karticu pod tuđim imenom, njegovo dete neće biti evidentirano za taj dan, a samim tim biće mu uskraćeni obroci, koji će se poručivati u zavisnosti od broja dece čiji su roditelji toga jutra karticu pod detetovim imenom provukli kroz uređaj.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan Rakic

    11:17 // 31. 10. 2016.

    Taaako, sad vaspitačice i tetkice mogu na miru da piju kafu.

  • Maca Bozic

    14:37 // 29. 10. 2016.

    Direktor Pcelice nije nikada bio u obavezi da objasni bilo sta,ni zasto je prebacivao po 40 i 60 vaspitaca u druge vrtice,niti zasto su usluge vrtica naplacivane roditeljima vise nego sto je zakonom odredeno pa sada svi vracamo milionske sume,ni zasto je ustanova cesto u blokadi,zasto duguje dobavljacima,zasto ne izmiruje obaveze prema zaposlenima za prevoz,otpremnine,jubilarne nagrade.Moze mu se.

  • Roditelj

    10:35 // 29. 10. 2016.

    Da li ste u stanju da uvidite obmanu?
    Na pocetku prica zapocinje kao zbog bezbednosti dece itd, a onda 120rsd, pa evidencija, pa obroci.
    Prave sebi jos jedan mehanizam za uzimanje para.
    Internom uredbom ce da propisu to sto su rekli a sto je vezano za obroke.
    Pa kad budu pohvatani za mucku, imace izgovor da su ranije tako odlucili i da se sve radi strogo po zakonu.
    Institucije ignorisu pronevere.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: