Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:26, 11. 2. 2014.

| Društvo

Novi direktor OŠ "Ćele kula"

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
OŠ Ćele kula
(foto: nadji.info; autor: Boban B.)

Nakon što je prosvetna inspekcija Školskom odboru nekoliko puta nalagala da smeni direktorku niške OŠ "Ćele kula" Sonju Cvetković, što su članovi Odbora odbijali da učine, ona je sama dala ostavku.

Nju je zamenila nastavnica metematike Dragana Milošević, a pošto ima status v.d. direkora, kako je objašnjeno u Školskoj upravi, uskoro će biti raspisan konkurs za izbor direktora u ovoj školi.

- Sonja Cvetković je podnela ostavku i Školski odbor je prihvatio to. Od 10. februara ona je razrešena dužnosti direktora - kaže načelnik Školske uprave Nišavskog okruga Živomir Jovanović.

Podsetimo, prosvetna inspekcija je smenu direktorke Cvetković prvi put naložila još u junu prošle godine nakon događaja u kom je nastavnica srpskog jezika, kako piše u dokumentima u koje su Južne vesti tada imale uvid, septembra 2012. godine jednog učenika uhvatila za usta tokom prepirke.

OŠ Ćele kula Odboru za imenovanje priložen je Zapisnik o izvršenom kontrolnom inspekciijskom nadzoruPošto je direktorka nastavnicu tada prvobitno kaznila samo na osnovu lake povrede dužnosti smanjenjem plate, inspekcija je tu kaznu smatrala neadekvatnom i naložila otklanjanje "niza nepravilnosti i nezakonistosti", a zatim i njenu smenu. 

Ni tada, ni nekoliko puta kasnije, Školski odbor nije postupio u skladu sa inspekcijskim nalogom.

Na pitanja, koja su Južne vesti u vezi sa ovim slučajem Ministarstvu prosvete postavile još u decembru 2013. godine, još nije stigao odgovor.

- To su pravna tumačenja. Školski odbor je onaj koji o tome odlučuje. Oni su pravili procene na osnovu svih spisa koje su imali i na osnovu toga mogli da postupe suprotno onome što je inspekcija naložila. Znači, oni su procenjivali šta se u školi događalo i donosili odluke u skladu sa tim. Sad je sve razrešeno - kaže Jovanović.

Na Odboru za imenovanje Skupštine Grada održanom sredinom januara, predstavljen je "Zapisnik o izvršenom inspekcijskom nadzoru" OŠ "Ćele kula" sačinjen 31. januara 2013. godine.

U njemu se, između ostalog, navodi da "Školski odbor nije postupio u skladu sa ovlašćenjima iz člana 63, stav 2, tačka 1 i 5 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja", čime se propisuje da "organ upravljanja razrešava direktora ako je utvrđeno da ustanova nije donela blagovremeno program obrazovanja, odnosno ne ostvaruje program obrazovanja i vaspitanja ili ne preduzima mere za ostvarivanje principa, ciljeva i standarda postignuća". 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milos Djokic

    10:45 // 15. 4. 2014.

    Ne, nikako smena.ZATVOR!Ovaj bahati i nepismeni kursadzija mora da ide u zatvor jer je unistio jednu od niskih najboljih skola. Strucni kadar je oterao a diletanti su doveli skolu tu gde je ona sada.

  • roditelj

    21:44 // 21. 2. 2014.

    Najzad je u OS cele kula promenjen direktor,ali u skoli i dalje rade dva zloglasna nastavnika kako ih deca zovu cora i copa.Svi zbog njih pobegose iy skole.MOlim Ministarstvo za pomoc.LECE SE NA DECI.

    • Savest

      21:54 // 9. 3. 2014.

      Los si ti roditelj i to veoma los. Zelis da ti dete zavrsi skolu bez znanja. Pogledaj film o profesoru Kosti Vujicu, profesora odlikuje uspeh njegovih ucenika.

  • Zoro

    13:52 // 17. 2. 2014.

    A kad ce da stigne ovakvo resenje u "Sveti Sava" ? Cekamo godinama

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: