Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:45, 7. 3. 2022.

| Društvo

Novi dom za sedmočlanu porodicu iz Brzog Broda primer solidarnosti i udruživanja građana

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
kuća bb tt.
Porodici renovirana kuća; foto: T. T.

Sedmočlana porodica iz Brzog broda živela je u neuslovnoj kući bez osnovnih uslova, koja je za samo nekoliko nedelja potpuno renovirana. Slučaj bake koja je brinula o šestoro unučadi, pa dobila podršku zajednice, primer je solidarnosti, za koju mnogi tumače da je u našem društvu sve manje. Solidarnost je, podsećaju sociolozi, jedna od najvećih vrednosti društva i naročito je značajna kada država i institucije zakažu.

Nakon što je javnost saznala da sedmočlana porodica iz Brzog Broda živi sa samo 35.000 dinara u nezavršenoj kući, brojni građani, udruženja i firme počeli su sa prikupljanjem novčane pomoći kako bi se Cvetkovićima olakšao život. kuća bb tt Sada žive u mnogo boljim uslovima; foto: T. T.

Nekoliko nedelja kasnije Fondacija “Pokreni život” u potpunosti im je renovirala kuću, a kako kažu, ništa od toga ne bi mogli da urade bez građana koji su bili voljni da pomognu.

kuća bb T. T. Deca sada imaju nove sobe; foto: T. T.Koliko je u teškim momentima važna pomoć drugih ljudi, istakao je i najstariji unuk Nikola Cvetković.

Građani su najviše pomogli, da nije bilo njih ne bi bilo ništa od ovoga, bilo bi još gore, tako da se najviše zahvaljujem građanima koji su donirali novac kao i Fondaciji. Sada je sve mnogo lakše i prezadovoljni smo. Pogotovo deca, nisu mogli ni da sanjaju ovo - rekao je Cvetković.

Da se solidarnost ne ogleda samo u materijalnim stvarima, već i u podršci okoline, govorio je i nekadašnji reper iz Niša, kome su prijatelji pomogli da otpočne svoj mali biznis na selu. kuća bb T.T.. Sanitarije su zamenjene; foto: T. T.

Sociolozi kažu da je građanska solidarnost kao vid udruživanja i pomoći zajednice najčešća u teškim vremenima, nakon ratova, nesreća, usled velikih kriza i prirodnih katastrofa, ali i slučajevima pojedinaca koji se nađu u teškim životnim okolnostima.

Da je solidarnost i stvar kulture jednog društva koju razbija konzumerizam, logika profita i veliko socijalno raslojavanje, kaže socijolog Đokica Jovanović i objašnjava da ćemo uglavnom pre pomoći nekome ko nam je blizak, pripada istom sloju i istom vrednosnom krugu.

Kad neko kaže i bogati plaču, to je jedan licemeran izraz. Ja kažem - bogati najčešće cmizdre, dok drugi zaista plaču. Naravno da u kriznim situacijama raste solidarnost, ali među onima koji su ugroženi i koji znaju da bez solidarnosti zajednice i sami neće opstati, jer ako oni sami ne pomognu nekome, time se još više urušava ta poslednja brana za odbranu života i opstanak - kaže socijolog.

Jovanović kaže i da se često javlja i privid državne solidarnosti, kao da tamo gde institucije zakažu, nastupa društvena odgovornost i pomoć najgroženim sugrađanima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milos

    21:21 // 8. 3. 2022.

    Sada je vreme da se oprosti dug za struju!

  • Nišlija iz Čalija

    11:50 // 8. 3. 2022.

    Konačno jedna lepa vest! Bravo za sve koji su učestvovali u ovoj akciji!

  • Dosta je

    07:34 // 8. 3. 2022.

    Bravo Brzi Brod svaka cast momci vecina zna ko ste.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: