Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:24, 24. 12. 2019.

| Društvo

Novi helikopteri iz Francuske i Rusije “parkirani” na niškom aerodromu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
hangar aerodrom foto MO
Novi hangar za nove helikoptere; foto: MO

Vojni aerodrom “Narednik-pilot Mihajlo Petrović” u Nišu bogatiji je za nov hangar. Ovaj objekat, kako kažu u Ministarstvu odbrane, urađen je po poslednjim standardima i u njemu će biti stacionirani helikopteri H145M i Mi-35, nabavljeni ove godine iz Francuske i Rusije.

Osim što će biti “parkirani” i zaštićeni od promenljivih vremenskih uslova, u hangaru će letelice po potrebi biti i servisirane.

U Ministarstvu odbrane kažu da je ovo prvi hangar izgrađen nakon NATO bombardovanja 1999. godine u kojem je na niškom aerodromu uništeno čak 7 ovakvih objekata.

Posle 20 godina, dočekali smo da se napravi jedan ovakav objekat, koji će da služi za održavanje i smeštaj novonabavljene tehnike, kao i tehnike koja je korišćena u ranijem periodu - rekao je major Nemanja Pantelić.

hangar vojni aerodrom foto MO Hangar izgrađen nakon 20 godina; foto: MO

Do sada se i održavanje letelica radilo na otvorenom, pa će prema rečima majora, novi objekat puno značiti onima koji servisiraju i održavaju helikoptere jer to više neće morati da rade na jakom suncu ili po snegu i ledu.

Komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-major Duško Žarković istakao je da je 2019. godina veoma značajna za Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovnu odbranu zbog nabavke novih letelica, ali i izgradnje hangara sa akumulatorskom stanicom.

saveremena oprema foto MO Sofisticirana oprema; foto: MO

Važno je istaći da je paralelno s izgradnjom hangara išlo i njegovo opremanje. Zadovoljstvo je svih ljudi u 119. mešovitoj helikopterskoj eskadrili, ali i u 161. bataljonu za obezbeđenje aerodroma, jer su posle 20 godina napokon dobili savremeni objekat koji može da im obezbedi uslove za smeštaj, održavanje i rad na sredstvima - poručio je general Žarković.

Za sada nije poznato koliko je novih helikoptera stacionirano u Nišu, a novi hangar, pored pripadnika Ratnog vazduhoplovstva obišli su i načelnik generalštaba general Milan Mojsilović i ministar odbrane Aleksandar Vulin koji se tokom obilaska upoznao i sa alatom za održavanje letelica.

Vulin vjni aerodrom foto MO Ministar Vulin proverio i gedore; foto: MO

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Djunta

    21:35 // 25. 12. 2019.

    Jel treba da smo pocastvovani ?
    Izgubila
    je Vojska smisao,njen politicki deo,kad vidim ovog levaka i manipulatora na slikama !

  • Kими

    22:05 // 24. 12. 2019.

    И шта му је алат рекао приликом упознавања?

  • brka

    21:32 // 24. 12. 2019.

    A čija firma je pravila hangar, moja nije u to sam siguran...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: