Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:48, 7. 4. 2016.

| Društvo

Novi informacioni sistem nekim pacijentima otežava zakazivanje

Autor:S. J, M. V, J. C. Izvor:Južne vesti
Slobodan-termin
Sistem zasada obuhvata samo ustanove koje gravitiraju ka Kliničkom centru Niš; izvor: mojdoktor.gov.rs

I dok uvođenje Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS) treba da omogući da izabrani lekar opšte prakse na "nov, brz i jednostavan" način zakaže pacijentu pregled kod specijaliste, za one koji se leče u niškoj ambulanti "Železnica Srbije" zasada to ne važi.

To znači da, ako je pacijentu potreban specijalistički pregled u nekoj od službi koje u "železničkoj ambulanti" nema, termin prema pravilima koja važe samo za "zdravstvene ustanove koje gravitiraju ka Kliničkom centru Niš" od svog izabranog lekara ne može ni da dobije jer ova ustanova nije u IZIS sistemu.

Zato je pacijentkinja sa dijagnozom hipotireoze, koja je prema "starim pravilima" želela da na Klinici za endokrinologiju Kliničkog centra Niš zakaže kontrolni pregled kod svog endokrinologa, tamo dobila informaciju da se "tako više ne radi" i da termin sada mora da joj zakaže izabrani lekar.

Međutim, pošto se leči u ambulanti koja nije u sistemu, lekar nije mogao da zakaže pregled.

Rekao mi je da, osim mene, iz specijalističkih službi Kliničkog centra vraćaju i pacijente sa štakama. Priznao je da je problem veliki, ali rekao da on tu ništa ne može i rekao da "pokušam da se snađem" - priča ova 30-godišnja Nišlijka.

lekar Jedino što preostaje lekarima "železničke ambulante"

Lekar je zatim na njenom uputu napisao da u ustanovi u kojoj radi "trenutno nije moguće zakazivanje pregleda" jer za to "nema tehničkih mogućnosti" i to overio potpisom i pečatom. 

Sada sa tim treba opet da odem na endokrinologiju i bukvalno molim za ono što mi zakonom pripada i za šta plaćam zdravstveno osiguranje, za kontrolu koja mi je verovatno s razlogom preporučena za tri meseca, a verovatno neću na nju stići ni za šest - kaže naša sagovornica.

U "železničkoj ambulanti" kažu da su o ovome obavestili Ministarstvo zdravlja i da očekuju da će uskoro i oni postati deo sistema.

Očekujemo da sistem bude brzo uveden, a naša direktorka je razgovarala sa direktorom Kliničkog centra i dogovorila da se hitni slučajevi primaju - kaže glavna sestra "železničke ambulante" Snežana Milenković.

Da problema ima potvrđuje i direktor Kliničkog centra Niš dr Zoran Radovanović i ističe da su pacijenti iz njegove ustanove vraćani "sporadično".

Neke ustanove ili imaju stare računarske sisteme koji ne mogu da prihvate IZIS ili tek ulaze u sistem.
I dalje važe oni stari uputi, a dešavalo se da se poneki pacijent vrati jer su u nekim našim klinikama smatrali da isključivo važi elektronski uput - objašnjava dr Radovanović.

Kaže da su sada obavestili sve svoje lekare i direktore zdravstvenih centara sa juga Srbije da ne izdaju upute samo na mesec dana, već da daju i stare i nove upute dok sistem ne zaživi. Dodaje da pacijenti koji budu "greškom vraćeni" mogu da se požale i da će potom biti pregledani narednih dana.


Problemi i u specijalističkim službama

I dok lekari opšte prakse u "železničkoj ambulanti" ne mogu da šalju pacijente na specijalističke preglede izvan nje, postoje ustanove koje se "još nisu uhodale s novinama", pa njima elektronski uputi ne mogu ni da stižu.

Prema rečima šefa odeljenja za Informacione tehnologije pri Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika Jovana Jevremovića, u svim njihovim ambulantama i dispanzerima ovaj sistem rada funkcioniše.

Međutim, situaciju otežava ako ustanova u koju se pacijent šalje još nije u potpunosti prihvatila nov sistem rada.

Nisu sve zdravstene ustanove još uključene u to, jednostavno neki su imali malo vremena za pripremu jer ih je Ministarstvo kasno obavestilo ili nisu bili računarski spremni. To su, na primer, bolnica u Gornjoj Toponici, očna klinika, ATD... Njima šaljemo upute ručno, a ne elektronski, što znači da pacijenti termin dobiju tek kad odu tamo, mi ne možemo odavde da im zakažemo - kaže Jevremović.


Ministarstvo: "Ne tumače ispravno naše preporuke"

Dom zdravlja "Implementacija novog sistema predstavlja jedan od prioriteta Ministarstva zdravlja za ovu godinu"; foto: domzdravljanis.co.rsPosebni savetnik ministra zdravlja Miroslav Pevac kaže da u Ministarstvu znaju za problem, da će "sve biti ispeglano" jer "danonoćno rade na tome", ali zdravstvenim radnicima naglašava da važi i ručni način zakazivanja dok sistem svuda ne profunkcioniše.

Mislim da će već danas-sutra to biti rešeno. Mi smo postavili IZIS, to je softver koji je kupilo Ministarstvo zdravlja. Međutim, firma koja ima osnovni softver u toj zdravstvenoj ustanovi nije izvršila integraciju i mi smo imali obećanja da će biti rešeno - kaže savetnik ministra.

Naglašava da, dok se sve ne reši, funkcioniše i stari sistem ručno pisanih uputa.

Očigledno da naše preporuke, ono što smo poslali, ne tumače ispravno. Može zakazivanje da ide i ručno i elektronski dok ne budu sve zdravstvene ustanove obuhvaćene - kaže Pevac.


Pod uslovom da funkcioniše, IZIS olakšava pacijentima

Kako piše na zvaničnom sajtu IZIS sistema "Moj doktor", on je pušten u rad 21. marta, dok je u radu sa pacijentima počeo da se primenjuje 28. marta.

Problemi koji su prve nedelje njegove upotrebe stvorili gužve i u niškom Domu zdravlja sada su tamo prevaziđeni, tako da je ovu ustanovu nedavno posetio i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Pronadji-lekara Pacijentima na uvid i slobodno vreme lekara; izvor: mojdoktor.gov.rsKako je tada rečeno, ovaj sistem bi trebalo da "omogući efikasnost u radu". Pod uslovom da funkcioniše i tamo gde radi lekar opšte prakse i tamo gde treba obaviti specijalistički pregled, on omogućava jednostavnije zakazivanje, izdavanje "elektronskih recepata" i "elektronskih uputa", a pacijenti preko njega mogu da imaju uvid u svoj zdravstveni karton i slobodne termine svog lekara.

IZIS osim toga, omogućava da svi nalazi pacijenata - osnovni, rentgenski snimci, magnetne rezonance i skeneri, kroz ovaj sistem budu dostupni bilo kom lekaru u bilo kom delu Srbije. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sneža Lučić

    20:31 // 6. 8. 2016.

    Ovaj sistem koji je uveden je super. Ne može biti bplje. Pozdrav za sve doktore čiji sam pacijent!!! Živeli i da čekamo suđeni dan..

  • sladjana vekic

    19:21 // 28. 4. 2016.

    Kako sada da majci koja je invalid 100posto zakazem kontrolni pregled na neurohirurgiji KC Nis kada u Trsteniku ne postoji program koji je potrban?

  • Glas razuma

    11:06 // 9. 4. 2016.

    @Petar
    Komentarišeš Neretvu i izginule ljude koji se sada sugurno okreću u grobi, a ne komentarišeš to što se u prethodnih 73 godine neke stvari nisu promenile, a kako stoje stvari neće ni u narednih 73.
    I ne kometarišeš to što IZIS nikome ne treba. Što je mnogo pogubnije za naciju koja misli da je u 21. veku.
    I zato iz ove zemlje ne beže najbolji, nego beže svi koji mogu!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: