Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:50, 13. 7. 2015.

| Društvo

Novi izgled gradskog trga i Teslin toranj podelili Leskovčane

Autor:D. MarinkovićIzvor:Južne vesti
trg
Novi izgled gradskog trga u Leskovcu; izvor; Zvanični projekat

Leskovačke vlasti nameravaju da u potpunosti promene izgled centralnog gradskog trga. I dok su pojedinci oduševljeni novom idejom, drugi smatraju da lokalna vlast namerava da uništi gradski park i da se krenulo u “betonizaciju“ Leskovca.

Na budućem gradskom trgu između modne i robne kuće neće biti nijednog spomenika, ali će ih biti po obodima. Jedino će spomenik Tomi Zdravkoviću biti izbačen iz društva velikana.

trg Izmešta se i Tomin spomenik; Izvor: Zvanični projekatZa ove radove, koji bi trebalo da krenu krajem leta, u prvoj fazi biće potrošeno 50 miliona dinara.


Opraštaju se od kafanskog pevača, diče se naučnikom

Spomenik Kosti Stamenkoviću biće povučen dublje u park, a spomen-ploča Jovanu Diskiću, komunisti i gradonačelniku Leskovca s početka dvadesetih godina prošlog veka, prebačena preko puta Narodnog muzeja. Na istom mestu planirana je bista Nikole Tesle i replika njegovog čuvenog tornja, dok će deo oko Spomenika oslobodiocima biti uređen.

Spomenik Tomi Zdravkoviću biće na keju pored Veternice, ispod „omosprtanice“, gde se u perspektivi planira amfitetar.

Opozicija u ovom gradu se pita kakve veze ima Teslin toranj s gradom na Veternici, da li je budući gradski trg “krpež” od više projekata i da li se spomenik Tomi Zdravkoviću izmešta iz centra iz političkih razloga.

Voleli bismo da čujemo kad i gde su se građani izjasnili da žele Teslin toranj ispred muzeja i smanjenje zelenih površina na mestu gde se planira trg. Gde je bila javna rasprava o ovim rešenjima? Da nije možda u nekom mračnom hodniku direkcije? - pita Bratislav Stamenković, lider Nove stranke u ovom gradu.

Gradski čelnici kažu da se na uređenju novog trga radilo veoma ozbiljno i studiozno pune dve godine i da se isključivo poštovala reč stručnjaka.

Za razliku od mnogih, koji se u sve razmeju, ja dopuštam, da struka da poslednju reč. Na konkurs je stiglo preko 20 radova, neke od njih su potpisali doktori nauka i apsolutno nijedan nije predvideo da se na trgu nađe bilo koji spomenik, pa ni spomenik Tomi Zdravkoviću - kaže gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.


Betonizacija parka

toranj I replika Teslinog tornjau centru LeskovcaU Direkciji za urbanizam i izgradnju ističu da nisu opravdani strahovi građana da će novim projektom biti ugrožene zelene površine, jer će se zbog planiranih radova ukloniti izuzetno mali broj drveća i žbunja.

Detaljno je sagledana postojeća, gusta i starosno neujednačena, vegetacija i biće sačuvano 280 stabala visokih četinara, visokih i srednjih lišara i dvadesetak grupacija šiblja.

- Predviđen je i novi drvored - objašnjava direktor Milenko Milenković.

Projekat je delo je arhitekata Direkcije za urbanizam i izgradnju Leskovac, ali su uvažena i predložena idejna rešenja s konkursa, predlozi građana, a bio je angažovan i konsultant.

Rešenje se delom oslanja na postojeću matricu, uvodeći istovremeno savremene elemente u cilju rešavanja prostora. Formiran je dinamičan i efikasan sistem povezanih celina koji unapređuje postojeći kvalitet odvijanja života u gradu i omogućava primenu novih sadržaja - dodaje Milenković.


Satovi i lapidarijum

sat Leskovac dobija nove satove; foto: JV arhivaIako, zasada jedini javni sat u centru grada ne radi već godinama unazad, pa se Leskovčani šale kako je u ovom gradu stalo vreme, novim projektom predviđeno je postavljanje još  dva sata koji će, osim tačnog vremena, pokazivati još temperaturu i vlažnost vazduha, a biće korišćeni i za oglašavanje.

Već je započeta rekonstrukcija prostora ispred Narodnog muzeja, gde će, u svojevrsnom lapidarijumu, biti izloženi veći eksponati iz Caričinog grada, te dva topa iz Drugog svetskog rata. Umesto šest posečenih stabala, zbog kojih su Leskovčani jako burno reagovali, lokalna samouprava planira obnovu drvoreda na ovoj lokaciji, te duž ulica Stojana Ljubića, Leskovačkog odreda i Pana Đukića.


"Rešili smo sve probleme, još nam je trg ostao"

volf Ana Volf, odbornica DS; foto: JVZa Leskovčane se kaže da teško reaguju na svaku promenu, a različito reaguju i na budući izgled centra grada.

Odbornica DS u lokalnom parlamentu Ana Volf ideje za nov izgled parka vidi kao zločin.

Kako je lokalna vlast sada odjednom otkrila da ima bolesnih drveća? Ja ne zman ko je ovde lud, a ko blesav. Centralni park je jedina zelena površina u centru grada a i to žele da unište - kaže Volf.

Ivan Grujić iz Udruženja građana “Edukacioni centar” kaže da je 50 miliona dinara trebalo da se potroši za bitnije stvari.

Mogle su da se renoviraju škole, poprave putevi i lokalna infrastruktura. Kao da smo sve probleme rešili u gradu, ostao je samo trg - kaže Grujić.

sapša Leskovački književnik Saša Stojanović; foto: JVLeskovački književnik Saša Stojanović smatra da je projekat skrpljen od različitih predloga.

Ne bi me iznenadilo da uskoro osvane predlog spomenika zagrljenih Aleksandra Vučića i Gorana Cvetanovića, uz obavezu da aplaudiramo kad god prođemo pored ove mnonumentalne građevine - kaže Stojanović.

Sa druge strane, glumac Filip Radivojević podržava ideju promene izgleda centralnog trga, jer, kako kaže “potrebno da se nešto promeni u ovom gradu i dobro je sve dok se nešto radi”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ćoravinja

    23:22 // 22. 7. 2015.

    Koliko se ja razumem u ove crteže i planove, vidim da je sve manje zelene površine i parka a sve više se ostavlja prostor za hotel ABC. Nije vama gospodo u direkciji i oko gradonačelnika stalo do ovog grada već do trpanja u džepove dok se može. Pa nismo li zbog toga ostali i bez najavljivanog akva parka. A sto su ulice kao granatirane i pune rupa to od vas niko ne vidi. Doći će i vama kraj...

  • dekile

    22:47 // 16. 7. 2015.

    Bolje da popravite ulice i ostale stvari vezane za infrastrukturu, grad nam lici na Bejrut s kraja proslog veka

  • Aleksandar od malo pre

    16:26 // 16. 7. 2015.

    Hoce li Nikola Skobaljic I Ilija Strelja dobiti spomenik....kao nase istoriske licnosti

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: