Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:01, 31. 7. 2013.

| Društvo

Novi konkurs za rad medicinara u Nemačkoj

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
medicinski-radnik.jpg
Ilustracija; foto: subotica.com;

Iz niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje očekuju veliko interesovanje za prijavljivanje na tek otvoreni konkurs za zdravstvene radnike koji žele da rade u Nemačkoj.

Za posao u Nemačkoj, na osnovu sličnog konkursa raspisanog u februaru ove godine, odabrano je 6 medicinskih radnika iz Niša, a 94 iz cele Srbije, koji su u proceduri i čekaju da otputuju. Tada su za rad mogli da se prijave samo nezaposleni medicinski radnici, međutim, poziv je sada otvoren i za zaposlene, sa najmanje medicinskom školom tehničara opšteg ili pedijatrijskog usmerenja. 

Na evidenciji niške filijale NSZ sada ima 1.200 zdravstvenih radnika sa IV stepenom stručne spreme, od čega su 392 osobe tehničari opšteg smera.

- Prijavljivanje je tek počelo i traje do kraja avgusta tako da tek očekujemo veće interesovanje. Pošto mogu aplicirati i lica u radnom odnosu interesovanje će svakako biti veliko - kaže Vladan Krstić, portparol niške filijale NSZ.

Neophodno je da kandidati imaju "posebna znanja i veštine" koje podrazumevaju poznavanje nemačkog jezika na mininalno A2 nivou i položen stručni ispit za medicinsku sestru, odnosno tehničara, dok će prednost imati kandidati sa radnim iskustvom u struci do 3 godine.

Kandidati bi do nostrifikacije diplome, za šta imaju rok od 12 meseci, radili kao asistenti za zadravstvenu negu u bolnicama i domovima za stara lica, za šta im je predviđena početna bruto plata od 1.900 evra.

Zatim bi mogli da zasnuju radni odnos na neodređeno vreme, posle čega bi, u skladu sa Zakonom o boravku stranaca u SR Nemačkoj, mogli da podnesu i zahtev za dobijanje stalne boravišne dozvole.

Ovaj konkurs otvoren je u skladu sa Sporazumom o posredovanju i privremenom zapošljavanju radnika, državljana Republike Srbije SR Nemačkoj, a tekst konkursa sa primerima propratnog pisma i radne biografije objavljen je na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragutin Petric

    18:40 // 15. 9. 2014.

    Psihijatar oslusao Subspecijalizaciju Klinicka Neurofisiologija sa Epileptologijom radio bih u Njemackoj

  • nebojsa

    11:17 // 27. 8. 2014.

    da li neko ima informaciju hoce li izlaziti u ovoj 2014 god opet konkurs za nemacku?

  • xxxx

    13:53 // 10. 12. 2013.

    ja sam u prvoj grupi tog programa,svina nam je bilo receno da idemo u aprilu,sada je decembar i u nemackoj nije otislo ni 30...cak puno njih preko 20 nijednom do sada nije pozvano na razgovor...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: