Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:09, 21. 11. 2016.

| Društvo

Novi master program na Filozofskom u jeku godine

Autor:J. ĆosinIzvor:Južne vesti
Filozofski fakultet
Od sada i mater program Francuskog jezika na Filozofskom fakultetu u Nišu; foto JV

Iako školska godina uveliko traje, Filozofski fakultet u Nišu dobio je master program za studije francuskog jezika. U ovoj školskoj godini mesta ima za 20 niških studenata, dok je prijava u toku, izjavila dekanica tog fakulteta Natalija Jovanović.

Polaganje prijemnog ispita je u sredu 23. novembra, dok je prijavljivanje još sutra i to do 13 sati.

Uspeli smo da dobijemo akreditaciju za još jedan studijski program na master studijama - Francuski jezik i književnost. U petak popodne smo dobili informaciju, zasedala je komisija za akreditaciju i dobili smo saglasnost da program može da krene. Trenutno je u toku drugi ispitni rok - rekla je Jovanovićeva.

Ona je dodala da Filozofki fakultet u Nišu ima najbolju generaciju studenata koji su diplomirali te da mnogi od njih čekaju upravo master program da bi nastavili svoje studije.

Njih 13 ima prosek iznad 9 dok je petoro sa prosekom preko 9 i po, tako da je to sjajna generacija i bilo bi zaista strašno da izgubiti takve studente - poručila je Jovanovićeva.

Studenti koji budu upisali master neće biti finansirani iz budžeta zbog čega je dekanica fakulteta apelovala na Vladu Srbije i Ministarstvo prosvete da niškim studentima obezbedi takvu vrstu finansiranja.

Vrlo je važno da ovi studenti budu na budžetu jer mnogi od njih imaju stipendiju "Dositej"-a ili neke druge državne stipendije koje ne mogu da produže ukoliko budu samofinansirajući. Jasno je da smo u prvom roku popunili budžetska mesta, nismo mogli da predvidimo francuski jezik jer tada nismo imali akreditaciju mastera - izjavila je dekanica Filozofskog fakulteta.

Upravnica Departmana za francuski jezik i književnost Selena Stanković kaže da su sa ovom generacijom iz 2012. godine obnovljene studije francuskog jezika koje su nekada postojale na Univerzitetu u Nišu.

Ona je dodala da očekuje i veliki broj profesora iz niških škola.

Očekujemo i profesore na našem programu jer svako ko želi da radi u prosveti na bilo kom nivou u školama mora imati masterske studije, odnosno još dva dodatna semestra - rekla je Stankovićeva.

Istakla je i da Departman za francuski jezik u Nišu ima dobru saradnju sa Univerzitetima u Francuskoj kao i sa Ambasadom Francuske u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: