Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:14, 29. 12. 2016.

| Društvo

Novi master za prosvetare na Filozofskom fakultetu u Nišu

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Novi master programi na Filozofskom; foto: arhiva JV
Novi master programi na Filozofskom; foto: arhiva JV

Studenti i oni koji žele da rade u prosveti od naredne godine mogu da upišu novi master na Filozofskom fakultetu u Nišu. Master predmetne nastave je namenjen onima koji su završili osnovne studije na nekom od akreditovanih fakulteta, a nakon školovanja žele da budu nastavnici u osnovnim ili srednjim školama.

Usvojena su nova zvanja kroz studijske programe, kaže dekanica Natalija Jovanović, pa će tako, pored nastavnika predmetne nastave, master studije moći da upišu i oni koji žele da budu analitičari socijalne politike ili socijalni pedagozi.

Zakonom o osnovama sistema obrazovanja više niko ne može da radi u školi bez mastera. Master predmetne nastave je upravo predviđen za sve koji će, recimo, raditi u srednjim stručnim školama. Napravili smo veliku stvar, jer sada imamo 3 nova zanimanja na fakultetu - kaže dekanica.

Sva tri nova naučna zvanja nastala su u okviru Tempus projekta, kojim je rukovodila Jelisaveta Todorović i time je, kaže, dobijena proširena lista naučnih, akademskih i stručnih zvanja.

Master analitičar socijalne politike i socijalni pedagog nastali su u okviru jednog međunarodnog projekta na kome smo zajedno radili sa Univerzitetom u Novom Sadu i Beogradu i partnerskim Univerzitetima iz Danske, Katanije i Engleske. U okviru tog programa smo kreirali bazične studije socijalne politike i socijalnog rada i master studije socijalnog rada i socijalne pedagogije. Svi su akreditovani i izvode se na Filozofskom fakultetu u Nišu - dodaje Todorović.

Podsetimo, ove godine je na Filozofskom fakultetu upisana i generacija studenata na osnovnim studijama socijalne politike i socijalnog rada, a master studije upisali su oni koji žele da budu socijalni radnici. Krajem novembra studenti su mogli da se prijave i za master studije francuskog jezika.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Rodjen loš

    21:02 // 29. 12. 2016.

    A posle ih stranka zapošljava gde stigne uz obrazloźenje "imaju master". U vodovod, toplanu, objedinjenu naplatu, EPS, gradske komisije..... Ma guraj samo, nema veze što je šupalj, bitno da popuni prvi red za slikanje, klima glavom kao da nešto razume, redovno prima platicu i deo odvaja za stranku.

  • žika

    19:31 // 29. 12. 2016.

    Još nešto..Ranije je bila i akcija FF inkluzije talenata iz nižih i marginalizovanih socijalnih slojeva u visoko obrazovanje. Sve to zbog lažne brige da ne propadnu talenti, a u stvari da se obezbedi što veći broj studenata za FF, iako su profili sa FF suficitarni i teško zapošljivi. Zbog interesa FF pozivaju se da studiraju i oni koji to nisu planirali.

    • Wenger

      14:17 // 30. 12. 2016.

      Suficitarni jesu (jer u ovoj zemlji su deficitarni samo IT stručnjaci i ama baš niko više), ali teško zaposlivi nisu. Barem ne u jednoj normalnoj zemlji, kojoj je stalo do kulture, humanističkih nauka, javnih intelektualaca, političkoj svesti, kritičkom mišljenju. Da, ovo "ne stvara hleb", ali ovo čini da narod razume svoju stvarnost i glasa pametno - a to je uslov da se uopšte pravi hleb...

  • za koju godinu svi ce budemo doktori

    17:36 // 29. 12. 2016.

    Само дај паре, и све може! Шта ће ради ова држава са толиким бројем мастера и доктора наука? Па ми би требало Немачку и Јапан да претекнемо у свему, а оно, јад, беда, чемер, криминал, јавашлук, пропаст...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: