Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:48, 18. 12. 2018.

| Društvo

Novi podvig bicikliste iz Dimitrovgrada - stigao do Portugala

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Preko Alpa do Pirineja
Preko Alpa do Pirineja; foto: lična arhiva

Nakon što je prošle godine pedalajući prešao put duži od 3.000 km i stigao do Moskve, biciklista Saša Krstev iz Dimitrovgrada ovog leta prevazišao je sebe, pa je tokom 3 meseca putovanja do Portugala i nazad prešao 8.200 km na dva točka.

Na putovanje se ovog leta otisnuo početkom jula i do početka oktobra, kada se vratio u Srbiju, prošao je Bosnu, Hrvatsku, Sloveniju, Italiju, Francusku, Španiju i Portugal. Do krajnjeg odredišta putovao je isključivo biciklom, dok je u povratku delimično koristio i brod, tako da je skupa na dvotočkašu prešao više od 8.000 km, dok je brodom preplovio oko 200 km.

Kaže da se za ovaj put nije posebno pripremao, iskoristio je to što gotovo svakodnevno vozi bicikl preko cele godine. Samo u povratku koristio delimično brod Samo u povratku koristio delimično brod; foto: lična arhiva

Jednostavno, ovakav način vožnje bicikla je specifičan i ne postoji neka posebna fizička priprema. A za dugačka putovanja od presudnog značaja je iskustvo u takvim stvarima - kaže Krstev.

A iskustva ima dovoljno. Osim putovanja do Moskve, nakon koga je i najavio da će posetiti Portugal, obišao je čitav Balkan na 2 točka, a kraće deonice do Sofije ili Niša za njega ne predstavljaju više nikakav izazov.

Od proleća do jeseni vozim skoro svakodnevno, dok zimi malo ređe. Tada vozim samo kada su putevi očišćeni i suvi. Kada se adekvatno obučem nema nikakvih problema bez obzira koja je temperatura napolju - objašnjava Krstev.

Na putu nosi samo osnovne stvari Na putu nosi samo osnovne stvari; foto: lična arhiva Ovaj svršeni diplomac master studija Fakulteta za sport u Nišu trenutno je bez posla, a nakon završetka fakulteta povremeno je radio, pa je tako finansirao svoju ljubav prema biciklizmu i avanturistički duh. Ove godine su određene firme i ljudi iz Dimitrovgrada učestvovali u finansiranju njegovog puta.

Gledam da se putovanja ne poklapaju sa obavezama, ali za putovanja uvek mora da se ima vremena jer pored toga sto sam stekao obrazovanje na fakultetu, putovanje je jos jedan izuzetan način da radim na sebi - kaže Krstev.

Tokom putovanja spavao je šatoru koji bi postavio gde god bi našao pogodno mesto. Jedino je u Madridu, Lisabonu, Barseloni i Rimu spavao u hostelima. Posebno je impresioniran Alpima i Pirinejima, a suočio se i sa vrlo surovom klimom tokom letnjih meseci i reljefom na Iberijskom poluostrvu. Stigao i do Italije Stigao i do Italije; foto: lična arhiva

Putevi su u svim zemljama bili izuzetni, ali ipak bi morao da izdvojim Španiju kao zemlju u kojoj se biciklisti najviše poštuju. Alpi, Pirineji i portugalijske plaže su mesta koja nikada neću zaboraviti i nadam se da ću se tamo opet jednom vratiti. Izdvojio bih i fudbalske stadione na Pirinejskom poluostrvu i u Italiji - poručuje biciklista.

Bicikl vozi dugo, ali tek od 2012. godine počeo je da prelazi ozbiljnije distance. Ove godine je posetio i video sve što je planirao, a naredne godine će se sigurno opet otisnuti u novu avanturu na dvotočkašu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • merida

    23:18 // 18. 12. 2018.

    Fantasticno! Svaka cast!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: