Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:13, 6. 2. 2019.

| Društvo

Novi pomoćnik gradonačelnika opet stiže sa mesta u JP, ali ga se ne odriče

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
gradska kuća
Zašto je Milošević dao otkaz, ako je mogao samo da zamrzne funkciju?; foto: S. M.

Dok je Miloš Milošević zbog stupanja na dužnost pomoćnika gradonačelnika Niša dao otkaz u Gradskoj toplani, što je gradonačelnik Darko Bulatović isticao kao veoma značajno, novi pomoćnik Goran Milosavljević svoje radno mesto u Objedinjenoj naplati je zamrzao. Doktor lokalne samouprave, nekadašnji gradski i funkcioner SPS-a Mile Ilić objašnjava da je zamrzavanje funkcije po Zakonu i iznenađen je zašto je Milošević dao otkaz, jer se funkcija pomoćnika završava sa Bulatovićevim mandatom.

Prošlogodišnja izmena Zakona o jedinicama lokalne samouprave donela je i promene u kabinetima gradonačelnika - pomoćnik gradonačelnika više nije neplaćena, već plaćena funkcija sa punim radnim vremenom.

Iako je, prema rečima direktora, baš Miloš Milošević bio potreban Toplani, samo 6 meseci od zaposlenja za stalno, Milošević je dao otkaz. Razlog za to je bilo angažovanje u Bulatovićevom kabinetu. Milošević ističe da je to bio njegov izbor.

Niko me nije primoravao da dam otkaz. To je bila moja odluka - rekao je Milošević.

Ipak, novoimenovani pomoćnik Milosavljević nije posegao za otkazom. Umesto toga, on je posao za stalno, zamrzao, pa ga radno mesto u Objedinjenoj naplati čeka i nakon Bulatovićevog mandata. Kako sam kaže, to dozvoljava Zakon.

Zakonom o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave propisano je da se radni odnos može zasnovati i za vreme čije trajanje je unapred određeno (radni odnos na određeno vreme), između ostalih razloga, i na radnim mestima u kabinetu gradonačelnika, predsednika opštine ili predsednika gradske opštine, dok traje dužnost tih izabranih lica - navodi Milosavljević.

Milosavljević je dodao i da nije stranački postavljen, ali o članstvu u nekoj partiji nije želeo da govori. Smatra da to nije “informacija od važnosti za javnost”.

Podsetimo, gradonačelnik Niša je prošle godine ostao bez pomoćnika kada su potpredsednik Socijaldemokratske partije Srbije Nebojša Ranđelović i novinar TV Pink Zoran Radenković podneli ostavke na ta mesta. Ranije su, zbog imenovanja na direktorska mesta u JKP Mediana i JKP Naissus, pomoćničke funkcije napustili Dragoslav Pavlović i Igor Vučić, dok je peti Bulatovićev pomoćnik Goran Đorđević, preminuo. Kako su Južne vesti tada nezvanično saznale, većina pomoćnika napustila je tu funkciju jer su zbog izmene Zakona morali da biraju ili primarno radno mesto, ili fotelju.

Krajem novembra, Bulatović je za svog pomoćnika imenovao nekadašnjeg gradskog većnika Miloša Miloševića, a krajem januara je imenovao Gorana Milosavljevića.


Mile Ilić: Pomoćnik može da zamrzne funkciju, nema potrebe za otkazom

mile ilić Ilić je zbunjen odlukom da Milošević da otkaz, jer će u Kabinetu imati posao samo dok Bulatoviću traje mandat; foto: JVDoktor lokalne samouprave Ilić ističe da Zakon dozvoljava pomoćnicima da zamrznu matično radno mesto, jer posao u Kabinetu ima rok trajanja.

Oni moraju da budu u radnom odnosu Kabineta gradonačelnika, ali mogu da zamrznu radni odnos tamo gde su bili. Njihov je mandat vezan za mandat gradonačelnika. Znači, oni ranije nisu bili u radnom odnosu, nego su bili volonteri. Sa izmenama Zakona, oni su u radnom odnosu, ali tamo gde su radili, mogu da zamrznu radni odnos - ističe Ilić.

Ilić je zbunjen Miloševićevom odlukom o otkazu u Toplani.

Ne znam da li je dao otkaz. Posao pomoćnika je vezan za mandat. Bulatoviću traje mandat još godinu dana - kaže Ilić.

U Kabinetu gradonačelnika Bulatovića, koji je za Miloševića istakao da je "značajno što je dao otkaz u Toplani", kažu da je to "stvar lične odluke".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Prava Istina je ...

    07:55 // 7. 2. 2019.

    Zašto sada tako negativno komentarišete setite se samo šta su radeli Žuti koliko je profesora samo "zamrzlo" svoja mesta a bili postavljeni za Većnike iz bitnih oblasti znači isto je bilo i za vreme bajnih demokrata zašto sada bujica negativnih komentara, ne razumem ali stvarno ne razumem!

    • Srdjan

      22:47 // 7. 2. 2019.

      Isto je bilo i za vreme Zutih, i tada se tako radilo i tada su SPO kadrovi bili na funkcijama, samo tada nisu krili svoju stranacku pripadnost, kao doticni gospodin. Da se u pozadini ne krije "prelet"?

  • Peja

    21:44 // 6. 2. 2019.

    Milose pa sta se cudis tumacenju Mileta brke !!! Naviko da radi sta hoce. A Bane je njegov ne samo drug skim se tajno sastaje vec i idol . STOP IZDAJI

  • Ouzo

    21:18 // 6. 2. 2019.

    Moze se doktorirati i na kradji lokalnih izbora 96.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: