Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:15, 10. 5. 2022.

| Društvo

Novi priručnik za roditelje - da deca smislenije i bezbednije koriste internet

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
selo internet Facebook
Beybednost na prvom mestu; foto: N.M.

Medijska pismenost, internet nasilje, predrasude i stereotipi - neke su od tema onlajn priručnika za roditelje u Srbiji koji su objavili Ministarstvo kulture i informisanja i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Autori kažu da će priručnik pomoći roditeljima da usmere decu ka bezbednom, smislenom i odgovornom korišćenju interneta.

Priručnik bi trebalo da pruži roditeljima, ali i drugim odrasim osobama koje provode vreme s decom, osnovna znanja o medijskoj, digitalnoj i informacionoj pismenosti. Sadrži i savete o tome kako pomoći deci da dolaze do informacija.

prirunik za roditelje Trebalo bi da pomogne roditeljima da usmere decu ka bezbednom korišćenju interneta; foto: USAID i Ministarstvo kulture i informisanjaIz USAID-a i Ministarstva navode da je nastao kako bi pomogao roditeljima da se snađu u kompleksnom digitalnom okruženju. Poručuju roditeljima da nije bitno samo koliko vremena deca provode na internetu, već i kako ga provode.

Vreme koje mladi provode pred ekranom često je zabrinjavajuća tema za roditelje, jer ispred ekrana deca i omladina često provode više vremena nego u realnom prostoru, kako bi se družili sa prijateljima, zabavili, informisali i učili. Stoga je izazov današnjih roditelja, iako nevidljiv, možda najveći do sada, jer se ponekad čini kao da oni i njihova deca ne žive u istim svetovima - piše u saopštenju.

Psihološkinja i jedna od autorki priručnika Ana Mirković kaže da bi priručnik trebalo i da reši problem nerazumevanja između roditelja i dece, nastao zato što deca odrastaju u digitalnom okruženju.

Kreirali smo ga tako da na jednostavan i jasan način pomogne roditeljima da započnu komunikaciju sa svojom decom na temu medijske pismenosti, internet nasilja, stereotipa, predrasuda i mnogih drugih izuzetno kompleksnih tema koje se najčešće izbegavaju, a veoma su važne kako bi se dete što bolje snašlo u medijskom i digitalnom prostoru koje ga okružuje - objašnjava Mirković.

Autori dodaju da istraživanje CeSID-a pokazuje da se 79 odsto mladih u Srbiji informiše preko društvenih mreža i da influenseri utiču na čak 50 odsto dece koja imaju od 12 do 14 godina.

Priručnik je nastao u okviru programa “Nova pismenost”, a iz Ministarstva i USAID-a najavljuju i obuke za roditelje na temu odgajanja dece u digitalnom dobu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bojan

    13:50 // 10. 5. 2022.

    Ne rekoste samo kako doci do prirucnika

    • Milan T

      12:01 // 15. 5. 2022.

      Pripadam relativnoj starijoj generaciji i malo mi je nesvatljivo da se ne uloži malo truda ( samo dva klika mišem )

      https://medijskapismenost.com/wp-content/uploads/2022/04/Priruc%CC%8Cnik-za-roditelje_260-x-171-mm_web.pdf

  • dd

    12:18 // 10. 5. 2022.

    Zabraniti telefone deci do 16 godine

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: