Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:16, 25. 1. 2011.

| Društvo

Novi programi zapošljavanja u Leskovcu

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti

LESKOVAC – Tokom ove godine u Jablaničkom okrugu, kao i celoj zemlji, biće realizovano sedam programa aktivnih mera zapošljavanja, saopšteno je u NSZ u Leskovcu.

Republika Srbije, kako je naglasio direktor NSZ filijale u Leskovcu Jovica Marinković, za realizaciju ovih programa izdvojila je oko 5,5 milijardi dinara.

Posebna sredstva, oko 800 miliona dinara, obezbeđeno je za otvaranje novih radnih mesta za osobe sa invaliditetom.

Sa zamozapošljavanje i otvaranje novih radnih mesta, obezbeđeno je za filijalu NSZ u Leskovcu oko 70 miliona dinara, a za sve aktivne mere zapošljavanja mogu da se očekuju sredstva od oko 100 miliona dinara.

Direktor NSZ filijale u Leskovcu podvlači da kada je reč o kvotama, jer ih svaka filijala dobija na početku godine, Leskovac može biti zadovoljan, jer se posmatrano po finansijskim sredstvima i angažovanju radnika nalazi na četvrtom mestu u Srbiji.

- Po prvi put se ove godine uvodi novi program „Stručna praksa 2011“, a novina u radu su lokalni akcioni planovi zapošljavanja koji će takođe po prvi put biti realizovani i na području filijale NSZ u Leskovca – kaže Marinković.

U okviru programa „Prva šansa“ pripravnici će dobijati veća sredstva nego lane, odnosno 18.000, 20.000 i 22.000 dinara, zavisno od stepena školske spreme. Značajna sredstva će biti usmerena i za program samozapošljavanja, a u odnosu na prethodnu godinu, novina je da lice koje traži ta sredstva trebalo bi najmanje mesec dana da je na evidenciji NSZ.

Javnim pozivom aktivnih mera zapošljavanja poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta u 2011. godini sredstva su udvostručena.

Za leskovačku opštinu predviđena je subvencija od 200.000 dinara za svakog novozaposlenog radnika, a u nerazvijenim krajevima, odnosno devastiranim područjima Jablaničkog okruga, Crna Trava, Vlasotince, Lebane, Bojnik i Medveđa, predviđena su izdvajanja za svako novo radno mesto od 300.000 do 400.000 dinara.

- Prošle godine je u devastiranim delovima Republike subvencija po tom osnovu bila 160.000 dinara, a sada je značajno korigovana – naglašava Marinković.

Direktor NZS u Leskovcu podseća da su za realizaciju tzv. javnih radova predviđena ista sredstva kao i prethodne godine, odnosno 40 miliona dinara, a programi javnih radova biće realizovan u oblasti infrastrukture, uređenja i zaštite životne sredine.
Ove godine, podseća Marinković, po prvi put je uveden i program „Stručna praksa“, koji bi trebalo da omogući nezaposlenim licima sa područja Jablaničkog okruga da se osposobe za samostalni rad u struci.

- Ovaj program će biti u skladu sa zakonom za obavljanje pripravničkog staža u svim kolektivima, a visina nadoknade poslodavcima je 10.000, 12.000 i 14.000 dinara, zavisno od stručne sprema, a Nacionalna služba za zapošljavanje finansiraće i troškove polaganja stručnog ispita u visini jednomesečne novčane nadoknade – kaže Marinković. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: