Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:55, 20. 4. 2011.

| Društvo

Novi projekti PROGRES-a za jug Srbije

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
Crna Trava

LESKOVAC, BUJANOVAC - Upravni odbor Programa evropskog partnerstva sa opštinama – PROGRES, na trećem sastanku koji je održan u Bujanovcu, doneo je jednoglasnu odluku kojom je odobreno finansiranje 7 projekata opštinske infrastrukture u Topličkom okrugu, kao i formiranje opštinskih uslužnih centara u Bosilegradu, Crnoj Travi i Trgovištu.

U saopštenju Informativne službe PROGRES-a navodi se da će Evropska unija i Vlada Švajcarske podržati sprovođenje infrastrukturnih projekata sa iznosom od oko 560.000 evra, a formiranje opštinskih uslužnih centara sa 130.000 evra.

Odobreni projekti infrastrukture imaju za cilj da poboljšaju kvalitet života stanovnika u četiri topličke opštine, dok je formiranje opštinskih uslužnih centara važan deo napora PROGRES-a da pomogne opštinama da poboljšaju kvalitet usluga koje pružaju građanima.

Ognjen Mirić, zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije i predsedavajući Odbora, pohvalio je efikasnost PROGRES-a.

- Važno je da se nastavi koordinacija između lokalnih samouprava i ministarstava Vlade Republike Srbije i tu PROGRES može da pomogne. Takođe je potrebno da lokalni planovi razvoja budu usaglašeni sa relevantnim nacionalnim strategijama – rekao je Mirić.

Upravni odbor je takođe dao saglasnost za pripremu kampanje koja će imati za cilj da promoviše dobro upravljanje u 25 opština južne i jugozapadne Srbije. Konačno, data je i principijelna podrška za razvoj regionalnog projekta “Zelena zona” u Leskovcu.

Jovanka Vukmirović, načelnica za pan i analizu u Odeljenju regionalnog razvoja u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja je pohvalila projekat „Zelena zona“.

- Regionalni razvoj je najugroženiji u ruralnom području, a ovaj projekat upravo ima za cilj da pomogne primarnim proizvođačima poljoprivrednih proizvoda iz šireg područja da pronađu put do tržišta – dodala je Jovanka Vukmirović.

Učesnici u radu Odbora imali su priluku na današnjem sastanku i da se upoznaju sa rezultatima koje je PROGRES postigao u periodu od januara do kraja marta 2011. godine, a predstavljen je i plan rada za naredno tromesečje. Među ključnim postignutim rezultatima u prethodnom tromesečju su svakako odobravanje sredstava za sprovođenje 40 partnerskih projekata civilnog društva i lokalnih samouprava, predstavljanje rezultata Iztraživanja zadovoljstva građana, te sprovođenje prvog javnog poziva za finansitranje projekata opštinske infrastrukture.

U radu sastanka učestvovali su predstavnici ministarstava Republike Srbije, opština koje učestvuju u realizaciji PROGRES-a, predstavnici razvojnih agencija i projekata, civilnog društva, donatori – predstavnici. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: