Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:07, 3. 11. 2022.

| Društvo

Novi protest bivših radnika u Kuršumliji, traže od premijerke da poseti Kuršumliju

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
štrajk
Radnici ponovo u svečanoj sali dogovorili novi štrajk; Foto: D. Đ.

Iako se mislilo da su rešili problem zaostalih potraživanja pre nešto više od 2 meseca, kada su pristali na nagodbu i ponudu države da im se isplati po jedna prosečna plata u Srbiji, oko 400 radnika i poverilaca nekadašnjih propalih kuršumlijskih firmi ponovo se okupilo u skupštinskoj sali Opštine, odakle su najavili novi štrajk za 10 dana, koliko su dali rok i premijerki Ani Brnabić da lično dođe u Kuršumliju i razgovara sa njima.

U pismu koje su poslali premijerki obaveštavaju je o njihovom problemu, ali i daju rok da u narednih 10 dana dođe u Kuršumliju i lično razgovara sa njima o tome. štrajk Radnici traže da premijerka dođe u Kuršumliju; Foto: D. Đ.

Ako premijerka ne dođe u predviđenom roku, stupićemo ponovo u generalni štrajk, sve dok se naši zahtevi ne ispune. Prisutni su iskazali svoje nezadovljstvo jer im još uvek nije isplaćena pomoć koja je obećana, a koju nisu tražili, već su tražili da im se isplate njihova potraživanja za koja poseduju svu sudsku dokumentaciju. Za 10 dana, ako premijerka ne dođe, mi nastavljamo gde smo stali pre oko 2 meseca, a štrajk će biti i radikalizovan i još masovniji, jer ćemo pozvati i ostale nezadovoljne građane Kuršumlije da nam se pridruže - kažu organizatori protesta.

Dodaju da su u pismu premijerku upoznali sa problemima koje imaju oko zaostalih dugovanja, da su čekali da se formira nova Vlada i da je sada istekao svaki rok za rešavanje njihovog problema. štrajk Radnici kažu da je njihovom strpljenju kraj; Foto: D. Đ.

Od marta ove godine radnici propalih kuršumlijskih firmi su protestovali, a jula ove godine je sada bivša ministarka privrede dolazila i obećala da će problem rešiti. U avgustu je obećano da će radnici dobiti jednu prosečnu platu u Republici Srbiji. Na kraju je ispalo da će radnici dobiti samo po 50.000 dinara, ali do danas oni još uvek nisu dobili i tu obećanu pomoć - kaže se, između ostalog, u pismu premijerki Brnabić.

Inače, radnici i poverioci kuršumlijskih firmi su od početka godine više puta najavljivali i započinjali štrajk, poslednji put avgusta, kada su, nakon dvodnevnog štrajka glađu, prihvatili ponudu države o isplati prosečne plate na ime pomoći.

Međutim, i tada su pojedini predstavnici štrajkača tvrdili da su radnici prihvatili ponudu uplašeni i ucenjeni od strane lokalnih funkcionera, iako je to mnogo manje od onoga što im se duguje.

Oko 920 kuršumlijskih bivših radnika propalih firmi "ŠIK Kopaonik", Konfekcije "7. juli", Zadruge "Budućnost" i "Metalca" na ime zaostalih plata i doprinosa za koje imaju izvršna sudska rešenja od 2004. godine država duguje oko 250 miliona dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Petrovic

    12:37 // 12. 11. 2022.

    "Najavili novi štrajk za 10 dana, koliko su dali rok i premijerki Ani Brnabić da lično dođe u Kuršumliju i razgovara sa njima."Da li je moguce da ocekuju da ce hrvatica sa govornom manom i pameti curkes doci u tamo neku Bogu iza nogu Kursumliju da se obrati radnicima?Pa gde je ministar za rad?Postoji li drzava sem na papiru...ne vide da je drzava nasminkani mrtvac i vlasnistvo pojedinaca.

  • Роко радник

    07:36 // 4. 11. 2022.

    Не чекате ви, радници, него они чекају думрете

  • Vlada

    20:15 // 3. 11. 2022.

    A kadaće biti isplaćene zaostale zarade radnicima propalih niških preduzeća? Dokle više lažna obećanja,kakva je ovo država? I šta više čekamo nije mi jasno

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: