Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:44, 20. 10. 2014.

| Društvo

Novi protest - nezadovoljni studenti ekonomije

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
studentski-protest.png
Studenti se žale da je preskupo platiti 40.000 dinara za produžetak apsolventskog staža (foto: ntv.rs)

Na protestu ispred Ekonomskog fakulteta, studenti su iskazali nezadovoljstvo zbog toga što na njihovom fakultetu "produžena godina", odnosno apsolventski staž, košta 40.000 dinara, duplo više nego na drugim fakultetima.

Kako kaže jedan od studentskih predstavnika ovog fakulteta Marko Dimitrijević, ovu cenu moralo bi da plati oko 200 studenata.

Dekan je obećao da će nas primiti sutra u 10 sati i da ćemo porazgovarati o ovome. Nadam se da ćemo rešiti problem - kaže Dimitrijević.

Dodaje da produženje godine samofinansirajuće studente Pravnog fakulteta košta 20.000, a Filozofskog - oko 24.000 dinara.  

Osim toga da se cena apsolventskog staža za samofinansirajuće studente umanji na 20.000 dinara, studenti zahtevaju i da se, u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, ukine plaćanje redovnih troškova studiranja, gde spadaju prijava ispita (800 dinara) i diplomskog rada (16.000 dinara).

Dodatni zahtev je poboljšanje uslova studiranja, odnosno usklađivanje literature sa potrebama tržišta, omogućavanje stručne prakse studentima i veće učešće studentskih predstavnika u donošenju bitnih odluka.


Nedavni studentski protesti završeni dogovorom

Podsetimo, nedavno su se, na sastanku sa ministrom Verbićem posle više protesta, studenti više univerziteta izborili za to da ne bude ukidanja apsolventskog staža, da prvi "bolonjci" ove godine ne izgube status studenta, da se počne sa izradom novog Zakona o visokom obrazovanju, a Ministarstvo prosvete je fakultetima poslalo dopis nemaju osnov da naplaćuju prijave ispita.

Zahtev da umesto 5 bude 6 redovnih ispitnih rokova nije usvojen, ali je fakultetima ostavljena mogućnost da sami organizuju vanredne rokove.  

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Čiča

    16:29 // 21. 10. 2014.

    800 dinara za prijavu ispita, a ako ne izađeš na ispit ne vraćaju ti pare. U kom smo mi veku? Neko bi da se opari tako što će maglu da prodaje.

  • z.c.

    18:50 // 20. 10. 2014.

    Studenti su u pravu,rekao je drug Tito.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: