Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:50, 28. 6. 2022.

| Društvo

Novi protest radnika u Kuršumliji, za sledeći najavljuju štrajk glađu i blokadu puta

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
šetnja radnici
Preko 400 radnika u mirnoj protestnoj šetnji; foto: Lj. M.

Mirnom šetnjom centrom Kuršumlije, preko 400 bivših radnika nekoliko propalih preduzeća u toj opštini, protestvovali su i najavljuju da će svoju borbu za zaostale dugovanja radikalizovati. Za 7. jul su zakazali blokadu magistralnog puta, ali i štrajk glađu u sali Opštine Kuršumlija.

7. jul se u Srbiji obeležava kao Dan ustanka u Drugom svetskom ratu, a tada će "ustati" i bivši radnici nekadašnjih kuršumlijskih fabrika ŠIK Kopaonik, Konfekcije 7. juli, Zadruge Budućnost i Metalca.

To je dogovor radnika koji su se danas okupili u centru Kuršumlije, na ovog puta, mirnom protestu i šetnjom centralnim gradskim ulicama.

Tri meseca traju protesti, a mi nemamo odgovor od nadležnih. Dogovorili smo se da 7. jula stupimo u štrajk građu u sali Opštine i da istovremeno blokiramo magistralni put. Za tri meseca, pored svih dopisa, nismo dobili nikakav odgovor - kaže jedan od predstavnika radnika.

šetnja kuršumlija Najavljuju radikalizaciju protesta; foto: Lj. M. Oko 750 radnika propalih firmi u Kuršumliji imaju izvršna sudska rešenja i traže da im država isplati zaostala dugovanja od 2004. godine do danas, koja iznose oko 250 miliona dinara.

Sada ih je bilo više od 400, a za naredno okupljanje najavljuju da će ih biti i više i da će, za razliku od prošlog puta, sada ući u zgradu Opštine.

Tada nismo bili odlučni da uđemo, bili smo tolerantni jer smo se nadali dogovoru. Sada nemamo alternativu. Tada se nadamo da će se svi radnici pojaviti - kaže jedan od radnika.

Većina radnika je u svojim šesdesetim i sedamdesetim godinama i kažu da su njihove sudbine postale socijalni problem na koji niko ne obraća pažnju.

Podsetimo, predstavnici radnika su u prethodnom periodu popisali sve bivše zaposlene kojima se duguje novac, lokalna vlast u Kuršumliji im je obećala da će ih podržati, a bilo je naznaka i da će se nadležno Ministarstvo finansija i Vlada Srbije uključiti u rešavanje ptoblema, ali za sada nema ni naznaka da će se rešiti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Torpedo

    20:06 // 28. 6. 2022.

    Kasno je sad, aprila ste trebali , na izborima ,da mucnete glavom ! A, da izandjala fora, ON je dobar a ovi oko njega su lopovi !

    • Smuk II

      21:56 // 28. 6. 2022.

      @Torpedo : Tako je to ... kad ljudi znaju da im av, av "pomaže" ! Eto, zbog njih ima da mu propadne odmor za zadnje 10 godine ! A i zbog onih iz Kg , Bora, Zrenjanina... sve su to neuvidjavni ljudi.

  • Gaga

    18:09 // 28. 6. 2022.

    Cija su bila propala preduzeca,tamo neka se obrate za zarade.A zasto su ta preduzeca propala I ko ih je odveo u bankrot?

    • Dragan R

      22:58 // 28. 6. 2022.

      Bila su državna i radnici se vlasniku (državi) i obraćaju za zarade. Taj novac koji traže je njihov, to nije nikakav poklon niti socijala. Zarada znači da su pare zarađene, makar da su samo dolazili na posao. Preduzeća je uništio sistem kome je glavni zadatak bio da se uništi sve staro (socijalističko) po bilo koju cenu, a beskrupulozni pojedinci su to samo iskoristili, kao i svuda u svetu.

  • Des - pot

    17:42 // 28. 6. 2022.

    Kako be štrajk glađu? Zar ste bili siti do sada? Aaa, ne može tako, bez platu ste siti, još da vam daju pare, pa da preterate sa jedenje i gotovi ste!

    • Жвалави пастир Шизоје

      20:09 // 28. 6. 2022.

      Чекај бе, код њи ли просек неје 700 јеври?!

    • Des - pot

      20:34 // 28. 6. 2022.

      Шизоје, ma prebacili oni 700 €, samo što se kod nji' računa godišnji prosek!

    • Жвалави пастир Шизоје

      20:56 // 28. 6. 2022.

      Ааааа...
      Па, добро, по шесе јеври месечно, неје си лошо!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: