Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:20, 2. 11. 2018.

| Društvo

Novi putevi i dvorane u pećini Vladikine ploče na Staroj planini

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
Novim ispitivanjem sada je najduža na Staroj planini
Pećina je novim premeravanjem dugačka 1360 metara; foto: Martin Ristić

U pećini Vladikine ploče na Staroj planini, speleolozi iz više iz više organizacija pronašli su novih 700 m kanala, kao i pećinsku dvoranu velikih dimenzija koju ukrašava stalagmit prečnika 9,5 m i visine od 11,5 m.

Tim speleologa pod rukovodstvom Komisije za speleologiju Planinarskog saveza Srbije najnovijim istraživanjima došao je do dodatnih otkrića u glavnom kanalu pećine Vladikine ploče koji se naziva Golema dupka, te je novim premeravanjem glavni kanal sada dugačak 1.360 m. Pronađena ogromna dvorana Pronađena ogromna dvorana; foto: Martin Ristić

Takođe, otkrivena je i ogromna dvorana koja je bogato ukrašena pećinskim nakitom sa svih strana, a najveći stalagmit dobio je naziv "Golijat".

Ova dvorana otkrivena je iza periodičnog sifonskog jezera i pristup njoj moguće je isključivo speleolozima i to samo tokom par sušnih meseci u godini, kada se voda iz jezera povlači. Shodno da je utvrđeno postojanje cirkulacije vazduha u njoj, traga se za drugim ulazom, a uzimajući u obzir geomorfološku struktiru terena može se raditi o više kilometara dugačkom pećinskom sistemu - navode u Savezu.

Pećina Vladikine ploče nalazi se u istoimenom kanjonu između sela Pakleštica i Rsovci, a nalazi se na 20 km od Pirota. Sa novootkrivenim kanalom od 700 m, ona je sada zvanično najduža na području Stare planine. Pećinu istraživali speleolozi sa juga Srbije i Beograda Pećinu istraživali speleolozi sa juga Srbije i Beograda; foto: Martin Ristić

U istraživanju su učestvovali članovi organizacija 'Dvig'' iz Vladičinog Hana, ''Sais'' iz Knjaževca, SS PK ''Železničar'' iz Niša i ''As'' iz Beograda, a u narednom periodu nastavće sa intenzivnim istraživanjima ovog speleološkog bisera jugoistoka Srbije.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nikola Đorđević

    17:45 // 6. 12. 2018.

    Molba administratoru da korektno i tačno prepisuje komentare bez slovnih grešaka koje menjaju sadržaj komentara. Hvala unapred.

  • Miroslav pejic

    18:43 // 4. 11. 2018.

    S postovanjem autoru teksta,
    Mesto se zove Vladikina ploca (jednina!)

    • Nikola Đorđević

      14:26 // 22. 11. 2018.

      Naziv kanjona reke Visočice pored koje se (iznad leve obale reke) nlazi od davnina poznata pećina je Vladikina ploča. Upotreba imena u množini je pogrešno. To su sada uporni i hrabri speleolozi otrkrili je samo nastavak, ili jedan od nastavak te iste pećini. Ono što se na par fotografskih snimaka vidi zslužuje divljenje i svaku pohvalu istraživačima.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: