Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

01:13, 8. 6. 2010.

| Društvo

Novi rekord Južnih vesti

Autor:B.G.Izvor:Južne vesti

Od 13. avgusta 2009. kada je objavljen prvi tekst na tada još uvek probnoj verziji sajta, do 7. juna 2010. godine, prema podacima Google analytics stranice Južnih vesti otvorene su više od pola miliona puta.

Rekord je postavljen 5. maja, kada su posetioci za samo jedan dan stranice Južnih vesti otvorili čak 4.758 puta. Tog dana najčitaniji tekst bio je „Južnim vestima nagrada NUNS“, o dodeli jedne od godišnjih nagrada za istraživačko novinarstvo za tekst „Manipulacije na niškom aerodromu“.

Inače, reč je o prvoj nagradi za novinarstvo u Srbiji, koja je dodeljena tekstu objavljenom na Internetu.

- Prvi značajniji skok posećenosti zabeležen je 11. januara, dok smo još bili u probnoj fazi. U pitanju je tekst „Plaćenija od Tadića?“, u kome smo izneli podatke o platama predsednika niških opština. Posećenost nam je tih dana skočila čak 5 puta. Ipak, formalni početak rada bio je 29. januara, upravo objavljivanjem teksta o spornim javnim nabavkama na niškom aerodromu i najveći deo brojke od 500.000 otvorenih stranica u stvari je nastao od tog dana do danas, što je iznad svih naših očekivanja - kaže Predrag Blagojević, novinar i jedan od osnivača Južnih vesti.

Za svega pola godine rada, tekstovi objavljeni u Južnim vestima više puta su privlačili pažnju javnosti, ali i istražnih organa.

- Osim istraga sprovedenih posle tekstova o platama i javnim nabavkama na Aerodromu, nakon naših tekstova zaustavljeno je uništavanje ranohrišćanskih spomenika u Jagodin Mali i antičkih spomenika u Tvrđavi. A nekoliko puta su javne institucije ispravljale svoje greške nakon naše kritike - kaže Blagojević.

Dalji planovi su prilično ambiciozni.

- Planiramo da iskoristimo sve komunikacione potencijale koje Internet nudi, danas kroz društvene mreže, a sutra ko zna, i na taj način aktivno uključimo naše čitaoce u stvaranje sadržaja na sajtu. Koncept „društvenog medija“ i okretanje čitaocima, ne samo kao ciljnoj grupi, već kao učesnicima u svakodnevnoj komunikaciji u okviru sajta je cilj kome težimo.

- Nastojaćemo da u narednom periodu ponudimo nove servise našim čitaocima i ispratimo savremene trendove i zahteve koji se postavljaju pred Internet medije - kaže Vitomir Ognjanović, tehnički direktor Južnih vesti.

Ognjanović kaže da se u narednih nekoliko meseci očekuje potpuno novi dizajn sajta, koji bi, kako kaže, pre svega trebalo da poboljša preglednost sadržaja i funkcionalnost.

Internet i cena „održavanja“ ključ za objektivnost

- Za svaki prilog na televiziji potrebna je čitava ekipa ljudi. Tu je skupa oprema i ogromne takse za razne frekvencije. Slično je i na radiju, dok novine imaju veliku cenu štampe. Sve je to skupo, što za sobom povlači veliku zavisnost od novca.

- Za Internet novine sve što je potrebno su računar od par stotina evra i 15ak evra mesečno za pristup Internetu. Svakako da postoje propratni troškovi tehničkog održavanja, hostinga i sl, ali su oni daleko manji od troškova tradicionalnih medija.

- Sa druge strane, Internet kao medij omogućava veliku transparentnost objavljenih vesti.

- Računica je jednostavna, što manje zavisite od novca i što je vaša vest transparentnija, manje ste podložni uticajima raznih tajkuna i političara. To i Južnim vestima garantuje objektivnost - kaže Predrag Blagojević.

„Neprofitno novinarsto ne bi bilo moguće bez Internet ere koja ga izmešta iz sfere biznisa u javni“ - Đorđe Padejski, NUNS

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Душан

    16:42 // 8. 6. 2010.

    Јужне Вести,права ствар!Још када би били на ћирилици...

  • Paja

    13:04 // 8. 6. 2010.

    Samo napred, odlicno radite

  • Miša iz Daleka

    13:03 // 8. 6. 2010.

    Svaka čast i samo napred!!!! :)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: