Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:40, 9. 8. 2022.

| Društvo

Novi rok za završetak Studentskog doma kod tehničkih fakulteta u Nišu - jul 2024. godine

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
Studentski dom
Trebalo bi da bude mesta za oko 400 studenata; foto: J. Ž.

Studentski dom kod tehničkih fakulteta u Nišu, čiji je kamen temeljac položen još pre 13 godina, biće izgrađen do jula 2024. godine, kaže direktor Studentskog centra Rade Rajković. Dodaje da je projekat morao da bude izmenjen jer je star i da je kovid kočio izgradnju, ali tvrdi da sada nema problema. Sama zgrada koštaće oko 5,5 miliona evra, a opremanje oko 400.000 evra.

Studentski dom Izmenjen projekat; foto: J. Ž.Građani koji žive u komšiluku budućeg doma za oko 400 studenata kažu da je gradilište već neko vreme prazno, odnosno da radnika nema, iako im je delovalo da će sve uskoro da bude gotovo i da zgrada zadobija konačan izgled.

Rajković kaže da je izgradnju kočila pandemija korone, kao i da su urađene izmene u projektu da bi on bio efikasniji i da bi zgrada bila savremenija, s obzirom na to da je prvobitna verzija rađena još 2009. godine.

Beogradski Mašinoprojekt Kopring radi preprojektovanje objekta sa izmenama koje mogu da se urade na postojećem objektu, da on bude efikasniji, sa još većim standardom u odnosu na ono što je bilo, jer ipak je on projektovan 2009. Oni su dali idejno rešenje na osnovu kojeg se radi glavni projekat - objašnjava Rajković.

Očekuje da će papirologija da bude gotova do decembra i da će tad da se raspiše otvoreni međunarodni postupak, pošto ceo projekat finansira Evropska investiciona banka. Vrednost radova je oko 5,5 miliona evra, dok će za opremanje biti 400.000 evra.

Studentski dom Rajković kaže da će zgrada biti najsavremenija; foto: J. Ž.Radovi bi trebalo da se nastave aprila ili maja naredne godine, navodi Rajković, a da Studentski dom bude useljiv do jula 2024.

Radi se po najvišim standardima. To će biti impozantan objekat, energetski efikasan, najsavremeniji u Srbiji. Imaće sve prateće sadržaje, studenti sa invaliditetom će imati sve uslove, biće zajedničkih prostorija, malog sportskog objekta itd. Time ćemo zaokružiti jedan bitan kampus u Nišu. Zgrada će arhitektonski da upotpuni taj deo grada zajedno sa Naučno-tehnološkim parkom, tako da to izgleda fascinantno - ističe Rajković.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je da je u okviru projekta “Studentsko stanovanje”, uz podršku Razvojne banke Saveta Evrope CEB obezbeđeno 48.500.000 evra za izgradnju i rekonstrukciju studentskih domova u Srbiji. U prvoj fazi projekta, deo novca izvojiće se i za završetak Studentskog doma u Nišu.

Podsetimo, do sada je za taj Studentski dom probijeno više rokova, pa je Rajković pre godinu dana rekao da bi on trebalo da bude gotov do ove godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Igor

    00:40 // 13. 8. 2022.

    Rajkovicu,zaboravio si Ukrajinu...

  • Cika Velja

    17:24 // 9. 8. 2022.

    Kovid kočio izgradnju!?
    Pa, ne traje kovid 10 godina, nego ste VI NA VLASTI.
    Ajde smislite 2.izgovor.

    • Zlobnik II

      20:21 // 9. 8. 2022.

      @Cika Velja : "Ovi" su gori i od Covid - moj slobodni prevod tvog komentara !

  • Бата Рака из Ниш

    17:02 // 9. 8. 2022.

    Ковид зауставио градњу.
    Цигле, малтер и гвожђе се разболели!

    • Дес - пот

      21:09 // 9. 8. 2022.

      А грађа за кров, се све расушила и поиспадали чворови, па морају поново на стругару!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: