Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:00, 24. 7. 2021.

| Društvo

Novi rok za završetak svih radova na pruzi Niš - Zaječar 1. septembar, a od avgusta možda otvorena za saobraćaj

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
pruga
Najavljen novi rok završetka radova; foto: A. Kostić

Iako su nadležni u martu ove godine najavili da će radovi na rekonstrukciji pruge između Niša i Zaječara, koja je počela pre dve i po godine, biti završena u junu, ona je i dalje zatvorena za saobraćaj. Završetak radova je, navode iz preduzeća Infrastrukture železnice, uslovljen dopremom tucanika na gradilište, pa najavljuju konačan kraj kompletne rekonstrukcije za 1. septembar. Kažu da će od avgusta, dok traju završni radovi, moći da saobraćaju vozovi, ali manjim brzinama.

Staru i nebezbednu prugu, sa koje su ispadale cisterne, zvanično su počeli da rekonstruišu 2019. godine. Ni blizu dve i po godine kasnije, 108 kilometara pruge nije završeno. Prvi rok za završetak bio je avgust 2020. godine.

Iako su pre pet meseci iz preduzeća potvrdili navode ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislava Momirovića da će u junu biti završena rekonstrukcija, to se nije desilo.

Tada su kao razlog kašnjenje naveli pandemiju, zbog koje su imali probleme sa nabavkom dovoljno tucanika potrebnog za remont, a materijal i sada uslovljava završetak radova. pruga Saobraćaj od 1. avgusta; foto: JV

Završetak radova na rekonstrukciji pruge Niš – Zaječar uslovljen je u najvećoj meri dopremom tucanika na gradilište - objašnjavaju iz preduzeća.

Dodaju da će kompletni radovi na pruzi biti gotovi do 1. septembra ove godine.

Nakon toga, uslediće konačan tehnički pregled čitave deonice, kao i probne vožnje, kako bi do kraja septembra bile završene sve predviđene aktivnosti u okviru rekonstrukcije pruge Niš - Zaječar - najavljuju iz Infrastrukture železnice.


Od avgusta pruga otvorena za saobraćaj

Radovi koji su neophodni da bi se odvijao saobraćaj na deonici Niš - Zaječar, iz preduzeća očekuju da će biti završeni do kraja jula, te da će od avgusta vozovi moći tuda da prolaze.

Od 1. avgusta 2021. godine, biće stvoreni uslovi za uspostavljanje železničkog saobraćaja na pruzi Niš – Zaječar, a u tom slučaju, do završetka svih aktivnosti predviđenih ovim projektom vozovi bi mogli saobraćati smanjenim brzinama - navode.

pruga Pruga pre rekonstrukcije; foto: JV Bez obzira na to što će vozovi saobraćati od narednog meseca, kažu da će završni radovi na rekonstrukciji pruge biti nastavljeni, te da oni neće ometati saobraćaj.

Podsetimo, početak rekonstrukcije pruge Niš - Zaječar ubrzali su meštani Jasenovika koji su pretili blokadom pruge ako se stara ne uredi. Njihove tvrdnje da je oronula pruga rizik za bezbednost ljudi priznala je i tadašnja ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, koja je takođe obećala da će javnost saznati šta je bio uzrok četiri iskliznuća cisterni sa opasnim materijama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan

    21:11 // 29. 7. 2021.

    Pruga ni do Svrljiga nije gotova a kamo li do Knjaževca i Zaječara

  • Svrljižanin

    20:25 // 26. 7. 2021.

    Ništa bez Miliju.

    • Razbibriga

      16:39 // 27. 7. 2021.

      Ma, frajer na baterije !

  • Cobi

    08:21 // 25. 7. 2021.

    Ovo mi liči na komediju ili na priču glupim osobama. Parcijalna rekonstrukcija pruge stare sto(100) godina? Ovi stvarno misle da je čitav narod glup. Za novac koji će biti utrošen za ovu "rekonstrukciju", verovatno bi se mogla uraditi nova pruga od Svrljiga do Niša. Pre big rekao da je u pitanju pranje para i bogaćenje pojedinaca. Treba objaviti sve tendere koji se tiču ove "rekonstrukcije".

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: