Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:59, 6. 11. 2020.

| Društvo

Novi slučajevi afričke kuge kod divljih svinja u okolini Pirota

Autor:S. J. Izvor:Južni vesti
divlja-svinja-flickr
Proglašena epidemija; Ilustracija; foto: flickr.com/Adrian Korte

Kod pet divljih svinja, koje su članovi pirotskog lovačkog udruženja “Ponišavlje” odstrelili ili pronašli uginule u protekle dve nedelje, utvrđena je zaraza afričkom kugom, zbog čega je lov u reonima gde su se te jedinke nalazile zabranjen, a domaćinstvima koja čuvaju domaće svinje savetuje se oprez.

Predsednik ovog udruženja Zoran Aleksić kaže da su, pre ovih, poslednje pojedinačne slučajeve zaraze registrovali u februaru i aprilu.

Sve odstreljene jedinke šalju se Veterinarskom institutu u Nišu, tamo ih proveravaju na triihinelu i afričku kugu. U saradnji sa njima sve zaražene jedinke smo bezbedno uklonili – kaže Aleksić.

Zaražene životinje pronađene su u ataru sela Koprivštica blizu Zavojskog jezera i u selima Bazovik i Kamik.

Tu je sada lov zabranjen, što odgovorno sprovodimo. Pratićemo dalje situaciju i menjati odluke u skladu sa njom – kaže predsednik pirotskog lovačkog udruženja.

Prema njegovim rečima, opasnosti za ljude nema, ali oni kao mehanički prenosioci virusa ovu bolest mogu preneti domaćim svinjama, pa treba biti oprezan.

Kako savetuje Uprava za veterinu Ministarstva za poljoprivredu, osobe koje su bile u kontaktu sa divljim svinjama, pre ulaska u objekat sa domaćim svinjama moraju dobro oprati odeću i obuću.

Bolest se, osim kontaktom zaražene i zdrave svinje, širi i inficiranim krpeljima, kontaminiranom hranom, glodarima i insektima.

Epidemija afričke kuge divljih svinja kod Dimitrovgrada i Pirota bila je proglašena u januaru, a u julu i na teritoriji Bele Palanke.

Evropska agencija za bezbednost hrane, piše Politika, u oktobru je objavila saopštenje u kom je Srbiju, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Grčku, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Sloveniju i Kosovo svrstala u zemlje visokog rizika od pojave ove bolesti.

Podsećaju da virus, osim što je za domaće i divlje svinje smrtonosan, može imati razarajuće ekonomske posledice u pogođenim zemljama. Navode primer Srbije koja je stočarima, čije su svinje zbog afričke kuge eutanazirane, do sada isplatila više od 8 miliona dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sindikalac

    15:39 // 6. 11. 2020.

    Samo da sidjem sa skele i idem da suzbijam africku kugu svinja. Koga je briga za svinje i africku kugu ima i vaznijih stvari. Ostacemo bez svinja pa ce biti vise kukuruza za izvoz a veterinari ce postati tehnoloski visak.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: