Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:31, 29. 3. 2021.

| Društvo

Novi smer u pirotskoj gimnaziji - odeljenje za scensku i audio-vizuelnu umetnost

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
gimnazija
Novi smer od jeseni; foto: Lj. F.

Od naredne školske godine pirotska Gimnazija otvoriće novi smer za učenike sa posebnim sposobnostima za scensku i audio-vizuelnu umetnost. Umetničko odeljenje upisaće 20 učenika, a prijemni ispit, koji će se sastojati od testa iz opšte kulture, biće održan 16. maja. Prijavljivanje je od 12. do 16. aprila.

Samo 4 škola do sada je imalo ovo odeljenje, a Filološkoj Gimnaziji iz Beograda, Drugoj kragujevačkoj gimnaziji i gimnazijama u Kruševcu i Novom Sadu, od jeseni će se pridružiti i pirotska škola sa tradicijom od preko 140 godina.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja odobrilo je Gimnaziji u Pirotu novo odeljenje, a kako kaže direktorka Ivana Konstadinović, u ovoj školi rukovodili su se stalnim interesovanjem poslednjih generacija za film, igre, internet, video, dokumentarne filmove, spotove, reklame.

Čini se da je trend ide ka tom smeru. U tom smislu ovo odeljenje je nešto novo i atraktivno. Ova odeljenja učenika sa posebnim sposobnostima za scensku i audio - vizuelnu umetnost predstavljaju način na koji obrazovni sistem nastoji da odgovori potrebama razvoja kulture i umetnosti. Time će se povećavati i nivo kvaliteta i kompetencije studenata različitih smerova umetničkih fakulteta. Pohađanjem ovog programa učenici razvijaju stvaralačko mišljenje, uz primenu novih tehnologija, i odgovoran odnos prema očuvanju kulturne baštine - rekla je Kostadinovićeva.

Specijalizovani predmeti koji se izučavaju u sva 4 razreda su Scenske umetnosti i Audio-vizuelne umetnosti, a kako objašnjavaju u Ministarstvu prosvete, stečenim obrazovanjem učenici će biti efikasni i pripremljeni za dalje studiranje na različitim smerovima umetničkih fakulteta ili drugih odabranih fakulteta.

Profesorka srpskog jezika Biserka Kostić rekla je da se pirotska Gimnazija prepoznaje kao institucija koja svake godine organizuje veliki broj kulturnih sadržaja i da će novi smer đacima omogućiti da se mnogo bolje sutra snađu u praktičnom životu i pronađu sebe u određenim profesijama umetničkog karaktera.

Konačno možemo da umetničke talente, kojih je nebrojeno među našom decom, praktično, teorijski i organizovano uvedemo, smisleno kanališemo u redovno školovanje, da se đaci na samim časovima bave onim umetničkim programima koje su do sada radili samo u svoje slobodno vreme. Smer izučava dva osnovna izražavanja, scensko izražavanje i audio - vizuelno. Tačnije, on će pružati jedan kreativni prostor učenicima i podršku za kreativno izražavanje, ali će omogućiti i sticanje dobrih, osnovnih teorijskih znanja i veština za više oblasti - rekla je Kostićeva.

Učenici će izučavati pozorišne discipline, medije, filmsku umetnost, različite audio-vizuelne forme, izradu video-igrica i rad na internetu, a posle četvorogodišnjeg školovanja, kako objašnjavaju u Gimnaziji, razviće veštine za glumu i pozorišnu umetnost, obuku za rad u medijima, za rad na filmu, kreiranje umetničkih fotografija, crtanje, slikanje, pevanje, sviranje, komponovanje, za korišćenje drugih društveno vizuelnih formi, za dizajniranje video igrica, kreiranje internet stranice i aplikacija.

Za upis u ovo odeljenje učenici polažu prijemni ispit na kome se rešava test iz opšte kulture koji sadrži pitanja sa srednjeg i naprednog nivoa iz srpskog jezik i književnosti, likovne kulture, muzičke kultura i istorije.

Za pripremu se mogu koristiti udžbenici iz ovih predmeta, a uz ovu literaturu, kako objašnjavaju u Ministarstvu, kandidati se mogu pripremiti i redovnim praćenjem domaćih i svetskih događaja i ostvarenja iz oblasti kulture i umetnosti.

Primer testa zainteresovani učenici mogu videti ovde.

Svi zainteresovani učenici za upis ovog smera mogu se prijaviti od 12. do 16. aprila onlajn, a 15. i 16. aprila i u prostorijama Gimnazije.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Iz iskustva

    18:19 // 29. 3. 2021.

    Ne radujte se, kolege nastavnici, da će vam povećati fond časova. Mesta su već rezervisana!

  • PNG Stevan Sremac

    15:41 // 29. 3. 2021.

    Čestitke profesorima i đacima iz Pirotske gimnazije i puno sreće u daljem radu!
    A odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za scensku i audio-vizuelnu umetnost će od sledeće školske godine početi sa radom i u Prvoj niškoj gimnaziji!
    Svim učenicima koji vole film, pozorište, glumu, fotografiju, muziku i slično želimo srdačnu dobrodošlicu!

    • N

      18:16 // 29. 3. 2021.

      Bečka škola, aleksinačko odeljenje.

  • Slavce

    15:11 // 29. 3. 2021.

    A be, sad rekoše u Sremac da su oni dobili taj smer. Gde ćemo s tolki glumci na ovaj malecak jug. Nema veze, samo teraj, da mož' direktorke od ove dve elitne gimnazije da zaposle što više partijski članovi. Predmeti su taman za nji'!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: