Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:00, 22. 6. 2010.

| Društvo

Novi štrajk u "Interlemindu"

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
Podrška: Veće samostalnog sindikata Leskovca

Nezadovoljni ponašanjem većinskog vlasnika fabrike, bugarskog biznismena Valentina Zaharjeva, tridesetak radnika leskovačkog "Interleminda" ponovo je juče stupilo u generalni štrajk.

U obraćanju novinarima, potpredsednik Samostalnog sindikata, Jordan Stanojević, ističe da je povod za najnoviju obustavu rada upozorenje koje je direktorica fabrike, Nađa Petkova, uputila radnicima koji su pre mesec dana štrajkovali, uz istovremenu najavu da će dobiti otkaz.

Radnici traže da im se isplati noćni rad i sva dežurstva, ali i preispita finansijsko poslovanje, jer smatraju da ima mnogo nezakonitog rada.

- Naše analize kazuju da je većinski vlasnik kompanije prezadužio Interlemind – ističe Stanojević.

Dragan Stanković, predsednik industrijskog sindikata, kaže da su spremni da prekinu štrajk ukoliko njihovi zahtevi budu ispunjeni.

- Naši zahtevi su opravdani, a pre svega tražimo da se suspenduju upozorenja i štrajka neće biti – kaže Stanković, dodajući da radnici koji su bili u ranijem štrajku već imaju posledice, jer ih rukovodstvo šikanira.

- Nastavljen je višestruki teror, ali to nećemo dozvliti, jer u ovoj zemlji mora da se poštuje zakon – zaključuje Stanković.

Nađa Petkova, generalna direktorica "Interleminda", ocenjuje da je ponašanje dela radnika neprihvatljivo. Ona dodaje da je sada kupaca manje nego ikada i da preti opasnost da stanje u fabrici bude mnogo gore.

Anđel Arsovski, zamenik generalne direktorice, kaže da o nekim zahtevima radnika može da razgovara, ali ne i o tome šta treba i kako da se radi.

- Ako se radnici ne ponašaju kako je zakonom definisano, dobiće otkaz – kaže Arsovski, ističući da je većina radnika u Interlemindu na svojim radnim mestima.

Arsovski takođe ističe da je neistina da ima mobinga u fabrici.

- Jedno je da je neko mobingovan, a druga je da se od njega traži da radi – zaključuje Arsovski.

Za dva dana zakazana je skupštin manjinskih akcionara Interleminda na kojoj će biti reči o sadašnjim prilikama u kompaniji i daljim potezima sindikata ovog nekada veoma uspešnog kolektiva.

Štrajk radnika Interlemind, inače, podržava Veće Samostalnih sindikata Jablaničkog okruga.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: