Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:30, 8. 6. 2022.

| Društvo

Novi susret planinara iz Srbije i Bugarske na tradicionalnom “Usponu na Ruj”

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
planinarenje
Novi Uspon na Ruj zakazan za 25. jun; foto: PK Ruj 1.706

Po 13. put će se na planini Ruj, na nadmorskoj visini od 1.706 metara okupiti planinari iz Srbije i Bugarske, ovog puta po sloganom "Zajedno do vrha“. Tradicionalni međunarodni “Uspon na Ruj” ove godine zakazan je za subotu, 25. jun.

Krenula je 2010. godine kao lokalna akcija, a prerasla je u jednu od najmasovnijih i najomiljenih planinarskih akcija u celoj zemlji.

Ove godine staza za planinare iz Srbije počinje u selu Rakita, na 780 metara nadmorske visine, gde će se obaviti svečano otvaranje akcije. Okupljanje u centru sela je zakazano za 9 sati, dok se 15 minuta kasnije kreće na stazu.

Od Rakite, vrši se uspon na nešto oštriji vrh Rakitski kamen ili Vetren (1.456 metara), na srpsko-bugarskoj granici. Dalje se ka vrhu Ruj ide nekadašnjim graničnim patrolnim putem, a na planinski vrh istovremeno izlaze planinari iz Srbije i Bugarske, svako sa svoje strane, i druže se na vrhu Ruj. Silazak sa Ruja i povratak u selo Rakita odvija se preko sela Vuči Del (1.200 mnv) - saopštavaju organizatori.

ruj Susret planinara iz Srbije i Bugarske; foto: PK Ruj 1.706 Ukupna dužina ove staze je 21 kilometar, sa visinskom razlikom od 926 metara pri usponu i isto toliko pri silasku. Kako objašnjavaju organizatori, na zahtev i po prijavi učesnika, formirana će biti i grupa koja će se penjati samo do Rakitskog kamena, što je polovina predviđene dužine staze, a onda se vratiti u selo Rakita.

Od 13:30 do 14 sati je planiran dolazak na sam vrh, a nakon druženja sa planinarima iz Bugarske, kreće se natrag preko sela Vuči Del i vraća se na početnu tačku.

I ove godine za učesnike koji dolaze na više dana obezbeđen je i smeštaj u Babušnici, selu Strelac, kao i u domaćinstvima u selima Rakita, Zvonce, Preseka i Strelac.

Ovu akciju, koja se nalazi u kalendaru Planinarskog saveza Srbije, organizuju Planinarski društvo Ruj 1706 iz Babušnice i Turistička organizacija Opštine Babušnica uz podršku i Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: