Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:45, 19. 9. 2022.

| Društvo

Novinar Nenad Šebek o Kosovu: Odlazi poslednji autobus

Autor:FoNetIzvor:FoNet

Javnost u Srbiji još nije spremna da čuje ono što joj se nikako neće dopasti i što je neka vrsta neminovnosti, izjavio je u intervjuu FoNetu novinar Nenad Šebek, povodom skupštinske rasprave o Kosovu, ukazujući i da bi u Srbiji morala da se promeni vlast da bi mogla da ispuni sve uslove za ulazak u Evropsku uniju (EU). Ni u dvodnevnoj debati, ni u ekspozeu, ni u izveštaju, nije bilo jasno koje su namere države Srbije kada je Kosovo u pitanju, ocenio je on u serijalu Kvaka 23 i naglasio da je neverovatno što takva situacija traje već 23 godine, jer ni jedna vlast u Srbiji nije jasno rekla šta konkretno hoće.

Sa stanovišta Vučićevih interesa je mudro da kaže kako se priznanje Kosova nikada neće dogoditi, rekao je Šebek i objasnio da je sa teškim odlukama ponekada „diplomatski mudro i valja sačekati“, ali upozorava i da taktika odugovlačenja ne može da traje u nedogled, pošto postoji opasnost da “ode poslednji autobus”.

Ponavljajući da u skupštinskoj raspravi o Kosovu nije čuo ništa novo, sem što ima pozitivan utisak da su „Vučić i njegova najžešća ekipa bili za dlaku uljudniji nego inače“, Šebek je kao pravi razlog organizovanja posebne sednice parlamenta označio Vučićevu „deobu odgovornosti“, mada se to ne dešava prvi put.

Na opasku da u parlamentu nije bilo konsenzusa zbog protivljenja opozicije Vučićevoj politici, ali jeste o nepriznavanju Kosova, on je odgovorio da je to apsolutno tačno, iako je pitanje šta je u konkretnom slučaju konsenzus uopšte trebalo da znači.

Ne vidim šta tu ima da se podrži i da se postigne konsenzus oko nečega što je zapravo jedna velika šarena laža - smatra Šebek.

Pošto je Kosovo toliko veliko i toliko bolno pitanje za kompletnu srpsku naciju, on misli da bi referendum bio jedini pravi način da se donese odluka za koju može da se kaže da iza nje zaista stoji većina naroda u Srbiji.

Nenad Šebek foto: FoNet/Milica Vučković Ali, pre bilo kakvog referenduma, neophodno je pošteno objasniti javnosti koji su uzroci, a koje posledice odgovora „da“ ili „ne“ na referendumsko pitanje, koje će se na kraju, uveren je Šebek, „zapravo svoditi na to da li ste saglasni da se Srbija de fakto odrekne Kosova, na ovaj ili onaj način“.

S druge strane, kako je predočio, referendum je opasna stvar i njim je veoma lako manipulisati, pošto odgovor zavisi od toga kako formulišete pitanje, pa se zato neke evropske demokratije i ustežu da ga olako raspišu.

Na pitanje o ulozi medija u proizvodnji učestalih kriza u Srbiji kada je reč o Kosovu, Šebek je ukazao da su tabloidi i raznorazne televizije „nekoliko stotina puta najavljivali rat, koji samo što nije“, što je „jedan od klasičnih načina na koji upravljaju despoti“.

Ne verujem da postoji mogućnost sukoba, ali je veoma jasno da političari koriste opasnost od sukoba kao argument za nešto što žele da postignu - rekao je Šebek.

Upitan da li je ruska agresija na Ukrajinu ubrzala nastojanja međunarodne zajednice da se reši problem Kosova, Šebek je odgovorio potvrdno i objasnio da „Zapad hoće da bude načisto sa time ko je uz nas, a ko nije uz nas“.

Nasuprot tome, on procenjuje da je Beograd verovatno izložen nekoj vrsti ucena iz Moskve, imajući u vidu veliku zavisnost Srbije od ruskih energenata.

Šebek je siiguran da postoji neki kanal kojim se komunicira o tome koje bi ozbiljne posledice usledile u slučaju da Srbija uvede sankcije Rusiji, da se od nje izrazito distancira i stane na stranu Zapada.

On smatra da Vučić „upravo zbog toga do dana današnjeg još nije odlučio kojem će se carstvu privoleti“, ali napominje da se obruč sve više steže, kako ruski, tako i zapadni.

Mislim da se zapadni čvor jače približava vratu i da će u nekom trenutku odluka morati da se donese - rekao je Šebek.

Kompletan intervju sa novinarom Nenadom Šebekom možete pogledati u videu na vrhu teksta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Драган Шабац

    17:45 // 29. 9. 2022.

    Што не каже зашто Србија није примљена у НАТО и ЕУ од 2000-2012 када су нам онако благодарно поставили своју марионетску владу. Тада није било СНС и АВ на власти, све западни кадар.

  • Ispustili ste da kažete da taj čovek radi za Britance od1986 godine.

    10:24 // 19. 9. 2022.

    Njegov cilj je da dobije medijski prostor za agendu. U tom smislu ste mu izašli u susret. Zapadni uticaj je kod nas najjači, inače u svetu je mnogo više ljudi i zemalja koje nisu priznale Kosovo nego onih koji jesu. Neka neko ovom čoveku objasni da je Kosovo oteto 1999, da tamo imamo manastire iz srednjeg veka i grobnice naših predaka. 600god. traje borba a on došao da prenosi citate iz Londona.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: