Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:50, 3. 6. 2020.

| Društvo

Novinari "Južnih vesti" u najužem izboru za Nagradu za istraživačko novinarstvo

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
stefi i zira
Novinari Južnih vesti opet u užoj konkurenciji za prestižnu nagradu; foto: JV

Tekst novinara Južnih vesti Milana Zirojevića i Stefana Markovića, koji je u međuvremenu prešao u CINS, o kašnjenju radova i plaćanju penala u izgradnji novog Kliničkog centra u Nišu, među najbolja je 3 istraživačka teksta u Srbiji, u prošloj godini u kategoriji onlajn medija. NUNS-ova nagrada od ove godine nosi ime Dejana Anastasijevića.

Ovogodišnja dodela nagrada za istraživačko novinarstvo, koja se poslednjih 15 godina tradicionalno organizuje povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja, pomerena je zbog pandemije virusa korona i održaće se 11. juna u Medija centru u Beogradu.

Tada će se i znati koja je od 3 priče iz ove kategorije najbolja i koja će odneti nagradu.

Ove godine u tri kategorije, ukupno 38 istraživačkih novinara konkurisalo je za nagradu sa 27 istraživačkih medijskih priloga koji su objavljeni u 18 različitih medija. U užem izboru među odabranim društvom našao se i rad novinara Južnih vesti, koji su jedini predstavnici juga Srbije.

Pre Markovićevog odlaska iz redakcije, on i Zirojević pisali su o 5,4 miliona evra koji su plaćeni preko projektovane cene za izgradnju novog Kliničkog centra u Nišu, a koje su platili svi građani Srbije iz budžeta. Tekst pročitajte - ovde.

Njima će konkurencija u kategoriji onlajn medija biti kolege iz BIRN-a, čija se 2 teksta nalaze u užem izboru - prekogranično istraživanje sa kolegama iz Mađarske, Ane Ćurić, Aleksandra Đorđević i Blanke Zoldi, “Javna rasveta: Orban i SNS” o mreži kompanija povezanih sa vladajućim strankama i njihovom angažovanju na sumnjivim tenderima za modernizaciju javne rasvete u Mađarskoj i Srbiji i serijal tekstova Aleksandra Đorđevića i Jelene Veljković “Otac ministar policije - povlašćeni trgovac oružjem” o korupciji u samom državnom vrhu Srbije.

Nagrade će se dodeliti i u kategoriji elektronskih i štampanih medija, a u ovim kategorijama nema predstavnika juga Srbije.

Podsetimo, Marković se i prošle godine našao u najužem izboru sa tekstom o spornom poslovanju firme koja je sanirala udarne rupe u Nišu, a u međuvremenu je iz Južnih vesti prešao u Centar za istraživačko novinarstvo CINS.

Novinari Južnih vesti bili su u užem izboru i pre 3 godine za tekstove o štelovanim tenderima za funkcionerske "škode", a Predrag Blagojević nagradu je dobio 2010. za tekst o mahinacijama na niškom aerodromu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Snezana Rajic

    14:01 // 4. 6. 2020.

    Bravo, cestitam. Zasluzili ste.

  • Milan

    08:04 // 4. 6. 2020.

    Jedna od retkih nezavisnih medija u Srbiji.
    Samo tako nastavite.

  • U sitna creva

    07:39 // 4. 6. 2020.

    Svaka cast za nezavisno novinarstvo.Udjite u sitna crevca KC, Vodovoda , Medijane.Kao i kome je Bane naredjivao da moraju oni da renoviraju skole.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: