Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:05, 6. 5. 2014.

| Društvo

"Novinari ne smeju da pristaju na pritiske"

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti

"15 minuta" - Zoran Aracki

Za ugroženost novinarske profesije, time i društva, delom su krivi sami novinari koji su zapali u letargiju, smatra dugogodišnji niški novinar i docent na Departmanu za novinarstvo Filozofskog fakulteta u Nišu.

Gostujući u emisiji "15 minuta", on je rekao novinari počinju da novinare smatraju nečim što je normalno i s čime se treba pomiriti.

- Mogu da se odupru tome sopstvenim kredibilitetom, nepristajanjem na takve podvale i pritiske, neprihvatanjem rada za bedni honorar od koga ne može ni da se izađe jedno veče u kafić, već treba da se svi založe da od profesije, od koje žive i koja ima časne principe i motive, mogu da žive - naveo je Aracki.

Pozivajući se na svoje višedecenijsko novinarsko iskustvo, rekao je da je pritisaka uvek bilo, ali da ranije nije bilo masovnog pristajanja na njih.

- Tek poneko je pristajao. To se odmah vidi, ne možete da prodate dušu đavolu, a da se to ne primeti, da ne primete čitaoci ili gledaoci. Takvi ljudi su gubili autoritet, gubili su i posao - kaže naš sagovornik.

Za reafirmaciju novinarske profesije, kako on smatra, neophodno je i da novinarska udruženja, osim skretanja pažnje na probleme novinara, počnu da "zastupaju novinarske interese".

- Nijedno od dva srpska udruženja danas se ne bavi punim kapacitetom zaštitom novinarske slobode i novinarskih prava. Kako to da učine? Zahtevima da se u Skupštini promeni položaj novinarske profesije, da se prekine sa pritiscima koji su danas izuzetno veliki na sve novinare, da se njihova ekonomska i materijalna situacija učini boljom, jer u uslovima bede i siromaštva teško je tražiti od novinara da budu četvrti stub demokratije - kaže Aracki.

Način da novinari povrate status koji zaslužuju, on vidi i u tome da im redakcije pruže zaštitu kakvu su ranije imali.

- U situacijama kada je novinar dolazio u sukob sa tadašnjim partijskim političkim moćnicima, redakcija je uglavnom stajala iza svojih novinara. To je nešto što je jako bitno! Danas te zaštite nema od redakcije, ni od vlasnika medija, oni isto popuštaju čim ih neko pozove - ističe Aracki.

Opširnije o važnosti udruživanja u novinarske sindikate, položaju niških novinara i medija, odnosu političara, novinara i javnosti i tome kako mediji mogu da ispune funkciju kontrolora vlasti možete pogledati u emisiji "15 minuta".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • mimi

    12:56 // 9. 5. 2014.

    Daj boze da protesta nije ni bilo,bar [polovina nas bi bilo zivo.Manite se SPS svi su bili tamo koji su sada IN.Patimo mi koji nismo nigde ni tada ni sada bili.Juznim vestima alal vera samo nastavite.

  • dr Jakov Zlatar

    08:50 // 7. 5. 2014.

    On će to da priča?On koji je devedesetih trčao po svoje mišljenje u Nade Tomić 7(sedište SPS-a)i vređao učesnike protesta iz 1996/97.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: