Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:37, 21. 1. 2020.

| Društvo

Novinarima u Dimitrovgradu načelnik spustio slušalicu, iako ga Pravilnik obavezuje na lepo ponašanje

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti, Far
Obratiće se svim novinarskim udruženjima
Problemi veći u manjim sredinama; foto: Stefan Pavić

Umesto odgovora - spuštanje slušalice, da je to gotovo pravilo kažu u dimitrovgradskom portalu Far, čiji glavni urednik Petar Videnov ističe poslednji slučaj koji su njihovi novinari imali sa načelnikom inspekcijskih službi u ovom gradu. Isti načelnik Cenko Ćirov nije odgovorio ni na pitanja novinara Južnih vesti - najpre je tražio dozvolu načelnika Opštinske uprave, a nakon što je dozvolu dobio, nije se više javljao na telefon.

“Naučite šta je zahtev, a šta žalba. Prijatno” - odgovor je koji je novinarka dimitrovgradskog portala Far dobila od načelnika inspekcijskih službi u Opštinskoj upravi Cenka Ćirova na naizgled lako pitanje da prokomentariše slučaj lepljenja plakata, oglasa i nekrologa na fasadu državne apoteke Higija u centru Dimitrovgrada.

Glavni urednik dvojezičnog portala Far Petar Videnov kaže da je mnogo teže baviti se novinarskim poslom u malim sredinama, poput Dimitrovgrada.

Ovo je mala sredina, često imamo ovakve slučajeve sa javnim službenicima. Ovo je samo jedan slučaj, kap koja je prelila čašu. U pozadini je bahato ponašanje onih koji misle da imaju sve privilegije - kaže Videnov.

Pitanje lepljenja plakata je, kažu u Faru, ogolilo bitnije pitanje - kako se ponašaju opštinski službenici prema novinarima.

Tako je načelnik Ćirov, umesto komentara i odgovora, uspeo da uradi 2 stvari. Prvo da manifestuje neprimereno ponašanje, koje nije u skladu sa kodeksom jednog opštinskog službenika i drugo - da uskrati odgovor i stav Opštine Dimitrovgrad o problemu Apoteke Higija i uopšte o problemu lepljenja plakata. Još bitnije, otvorilo je pitanje kako se ponašaju prema građanima, čija je lokalna samouprava servis koji oni finansiraju - kažu u portalu Far.

Od načelnika Opštinske uprave Dragana Golubova uredništvo Far potražilo je i Pravilnik o ponašanju zaposlenih u Upravi, koji, kažu, predviđa disciplinsku odgovornost za zaposlene koji se neprimereno, grubo i nekulturno ponašaju prema drugim zaposlenima i trećim licima. Načelnik ne rešava probleme, a i ne odgovara na pitanja novinara Načelnik ne rešava probleme, a i ne odgovara na pitanja novinara; foto: Lj. F.

Isto pitanje Ćirovu postavio je i novinar Južnih vesti, uz dodatno - da objasni zašto nije odgovorio na pitanje kolegama iz Dimitrovgrada, ali takođe nije dobio odgovor. Ipak, spuštanja slušalice nije bilo.

Bez odobrenja načelnika ne mogu da dajem izjave, bez njegove dozvole pravim disciplinski prekršaj. Toliko, mogu samo da vas pozdravim - rekao je Ćirov.

A nakon što se novinar Južnih vesti čuo sa načelnikom Opštinske uprave koji je rekao da će obavestiti Ćirova da može da razgovara sa novinarima, Ćirov se više nije javljao na telefon.

Načelnik Opštinske uprave Dragan Golubov kratko je promentarisao slučaj.

Ne znam zbog čega se podiže toliki dim oko toga. Preneću mu, da vidi da li je to njegova nadležnost i šta može da vam kaže - rekao je Golubov.


Slučaj plakata

Kako prenosi portal Far, sve je počelo kada je redakcija ovog portala pozvala građane da preko tog sajta ukažu na probleme ili da istaknu dobre primere u lokalnoj zajednici, pa se tako redakciji obratila i Slavica Vasov iz apotekarske ustanove koja je više puta sama skidala plakate sa zida. Sami skidaju plakate Sami skidaju plakate; foto: Far

Ona je rekla da se Apoteka, čije su prostorije deo stambene zgrade u Balkanskoj 16, godinama suočava sa problemom lepljenja plakata, stranačkih pamfleta, raznih vrsta oglasa, a u poslednje vreme i umrlica na fasadi te ustanove. Vasova je takođe ispričala da su iz Higije mnogo puta opominjali građane da ne lepe plakate, pogotovo u vreme predizbornih kampanja, ali to, po njenim rečima, nije dalo rezultata, pa su odlučili da zatraže pomoć od nadležnih opštinskih službi - piše Far.

Tako je kolektiv državne apoteke poslao komunalnoj službi pri opštini Dimitrovgrad 24. decembra 2019. godine dopis, koji je naslovio kao “žalba” i u njemu naveo problem sa kojim se suočava, sa nadom da će im iz lokalne samouprave izaći u susret.

Međutim, Vasova nije dobila pismeni odgovor, ali joj je rečeno, a to je i potvrdila za Far, da Apoteka sama treba da uklanja plakate, jer je zgrada u kojoj se nalazi u privatnom vlasništu, te da Opština razmišlja kako da generalno reši problem oglašavanja u gradu - objašnjavaju u redakciji Fara.

Odgovore zbog čega ne odgovaraju na dopis Apoteke Higija, novinari Fara nisu dobili, ali su dobili nešto drugo - još jedan primer kako se funkcioneri i javni službenici ophode prema novinarima.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Шишач снс-ОВАЦА

    13:48 // 21. 1. 2020.

    Усвојио бахатост од Вође!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: